Ексклюзиви
вівторок, 06 листопада 2012 07:31

Під ЦВК ночувало близько сотні людей та кілька сотень міліціонерів
6

Фото: Андрій Жигайло

Цілу ніч під стінами Центральної виборчої комісії не вщухають пристрасті. Відстоювати результати виборів сюди прийшли опозиціонери. Чергували на площі Лесі Українки перед воротами ЦВК, а охороняли їх близько двох сотень міліціонерів. Їх автобуси зайняли частину проїжджої частини перед будівлею виборчої комісії. Правоохоронці стоять по периметру площі.

О 23:30 виникає сутичка між бійцями спецпідрозділу "Беркут" та учасниками мітингу. Двоє чоловіків монтують каркас наметів під воротами будівлі. Їх оточує шестеро міліціонерів, і намагається завадити. Конфлікт  обступають мітингувальники, починають штовхатись.

"Дайте поставити, люди мокнуть. У вас є плащі, нам їх немає де взяти", — кричить жінка з прапором "УДАРу." Міліціонери штовхаються, один з них кілька разів ногою б'є чоловіка, що тримається за каркас намету. Його відтісняють колеги. За п'ять хвилин штовханина закінчується, міліціонери відходять та оточують з двох сторін мітингувальників. Серед протестуючих депутати В`ячеслав Кириленко, Андрій Кожем'якін, Роман Забзалюк, Олександр Чорноволенко.

Троє міліціонерів починають сперечатись з учасниками мітингу.

"Я нікого не бив, ми виконували свої обов'язки",  — каже "беркутівець".

"Нащо ви брешете? Це ваш колега мене вдарив, добре що я в товстій куртці. Нащо ви його прикриваєте, він народ має оберігати, а не бити. Тут старші люди є, і вони мають мокнути під дощем?", — кричать йому з натовпу.

Від дощу, люди ховаються в найближчих будівлях. Близько 30 протестувальників примостилися в підземному переході станції метро "Печерська". Одні ховаються, інші чергують під воротами.

"Ми займаємо площу, щоб ніхто інший її не зайняв. Боїмось провокацій, які можуть бути від влади. Тут і так пів площі перетворилось на базар", - каже один з активістів.

О 1:00 до табору приїжджають лідери опозиції Віталій Кличко, Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок. Розповідають що, протестувальники не хочуть віддавати площу правоохоронцям. Депутатів вмить обступають мітингувальники, задають якісь питання. Віталій Кличко йде до міліціонерів що стоять поруч.

"Як ви тут хлопці? Прошу Вас не провокуйте людей, будьте справедливими, не виконуйте незаконних наказів", — звертається до шістьох міліціонерів, що стоять на газоні, тисне їм руки.

"Тепер хоч не мий руки тиждень" — сміються двоє правоохоронців, коли Кличко відходить.

За пів години лідери опозиції роз'їжджаються. Останнім йде Арсеній Яценюк.

"Завтра в 8:00 ранку маю бути в Верховній Раді. Сюди приїду в 11:00 — каже наостанок".

В цей час, біля табору на лавку виставляє чотири трилітрових банки з чаєм киянка Лариса. Живе навпроти ЦВК. Каже, у вікно не може дивитись, як люди мокнуть під дощем.

"Стояла на балконі та дивилась на них, шкода стало. Спати не могла, вирішила зробити чаю. Цілий баняк заварила, десь годину витратила, щоб можна було всіх пригостити. Взяла чашки з серванту, ними і так рідко користуюсь", — розповідає жінка. Гарячий чай молодь розбирає за кілька хвилин.

Близько 4:00 Більшість учасників мітингу ховається в переході до метро Печерська. Люди сидять на сходах, час від часу міняються з тими хто мокне під стінами ЦВК.

"До нас завтра має приїхати допомога з різних міст. Я точно знаю що з Івано-Франківщини три автобуси їдуть. З Первомайська мають приїхати, Донецька. Ми будемо точно стояти до кінця, це злочинна влада. Я була спостерігачем в Івано-Франківську. Коли ми здавали з дільниці протоколи, за "регіоналів" проголосувало 50 чоловік з 3000 виборців, а в окружній комісії вже 150. Це несправедливо", — каже Уляна Ланс з Коломиї.

Нагадаємо, несанкціонований мітинг під ЦВК розпочався учора, коли комісія оголосила перевибори на семи округах.

Зараз ви читаєте новину «Під ЦВК ночувало близько сотні людей та кілька сотень міліціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути