вівторок, 06 листопада 2012 06:15

Нові вибори невигідні владі

Сама по собі ідея складання мандатів опозиціонерами досить інноваційна та однозначно неприємна для Партії регіонів та влади загалом. Нові вибори їм невигідні. Насамперед із фінансової точки зору.

У минулу парламентську кампанію вкинуто фантастичні кошти. Цілком очевидно, "Регіони" витратилися найбільше. Отож "швидка смерть" новообраного парламенту означала б для них значні фінансові збитки. До того ж кампанія Партії регіонів будувалася на активному використанні коштів держбюджету. За короткий проміжок часу вона навряд чи зможе залізти до державної кишені вдруге — грошей там обмаль, дедалі загрозливішою стає соціальна-економічна ситуація в країн. А попереду вже маячать президентські вибори.

З політичної точки зору, нові вибори означали б, швидше за все, погіршення результатів правлячої партії. Недемократична та технологічно брудна кампанія, свавілля та зневага до волевиявлення людей лише множать та заохочують їхніх опонентів. Моральна перевага опозиції є очевидною. Ризиковано знову нищити її адмінресурсом та фальсифікаціями — історія зі здачею мандатів може повторитися.

Розпуск новообраної Верховної Ради з причини сфальшованих виборів вплинув би й на позицію міжнародного співтовариства. Звичайно, не на користь Партії регіонів та особисто Януковича. Його стосунки із Заходом і так близькі до критичних. Остаточної оцінки минулих виборів Євросоюзом та США поки що нема. А ті, що лунають, уже досить негативні. Демарш опозиції може тільки прискорити радикальні кроки західних урядів.

І хоча ідея складання опозицією мандатів виглядає частково малореалістичною, частково дуже ризикованою, вона є дуже резонансною. Зараз важко сказати, у що може вилитися ця ініціатива, чи буде якесь логічне й конкретне завершення. У будь-якому разі, розвиток і мусування планів блокування роботи новообраного парламенту може бути гарним тактичним ходом для привернення уваги до фальсифікацій результатів виборів.

Зараз ви читаєте новину «Нові вибори невигідні владі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути