субота, 18 травня 2013 07:00

Партія регіонів і група "Любе" оголосили загальну мобілізацію на боротьбу з фашизмом
18

Фото: Фото і відео: Тетяна Заровна

Під радянську пісню "Вставай, страна огромная, вставай на смертный бой!" почали збиратися учасники мітингу антифашистів в Донецьку 17 травня. Відповідальні за явку вже о 16.00 чекали своїх учасників в обумовлених місцях з прапорами ПР і табличками, що вказують на приналежність до того чи іншого району.

Жителів райцентрів звозили в Донецьк автобусами. Для проїзду потрібний був спецпропуск, рух у центрі міста для тролейбусів було закрито.

У 16.45 вибухнула сильна злива. До цього моменту на площі ім. Леніна зібралося близько 500 чоловік і місцеві артисти почали "розігрівати публіку". Студенти автомобільної академії слухняно перечікували дощ там, де їх поставили педагоги - вони куталися під дощем у партійні прапори, ховалися під транспарантами.

Серед учасників мітингу були і діти. У біло-блакитних куртках і кепках ПР з партійними прапорами приїхали на площу Леніна школярі з Авдіївки. Хлопці 15 - 16 років розповіли, що їх покликав депутат, який допомагає школі проводити спортивні заходи та за його запрошенням вони вступили в "Молоді регіони".

/media/video/497722/1_497722.mp4

Через 20 хвилин злива закінчилася і по вулиці Артема до центральної площі рушила колона тих, хто збирався біля бібліотеки Крупської. У першому ряді тримали великий транспарант "Донбас проти неофашизму". А слідом крокували керівники міста та області.

Коли на площі зійшлися всі учасники, виявилося, що їх число не дотягує до 5 тисяч. Напередодні ПР обіцяла зібрати понад 10 тисяч добровольців.

Над головами учасників крім прапорів ПР здіймаються транспаранти: "Обережно! Фашизм на "Свободі" та "ВО" Свобода = неофашизм". До цього моменту учасники губилися у відповідях на питання з якими неофашистськими організаціями вони з'явилися поборотися.

У шостій годині на сцені з'являється ведучий. Повідомляє, що на мітинг донеччан змусили прийти люди, "які є нашими співвітчизниками, але ні в якому разі не друзями!".

- Мільйони життів віддали українці 68 років тому, щоб звільнитися від коричневої чуми і ось неофашизм знову піднімає голову! - зачитує із загрозливими інтонаціями ведучий.

Лякає тим, що фашисти вже прийшли до парламенту цілої фракцією.

- Лунають заклики до розправ над громадянами інших,  не титульних національностей! У ранг національних героїв зводяться зрадники Батьківщини, військові злочинці, зрадники! - шаленіє ведучий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На 18 травня запланована чергова провокація проти партії "Батьківщина": люди вимагатимуть гроші за нібито свою участь у мітингу

На його прохання присутні, сміючись, не дружно повторюють фрази: "Неофашизму - ні!" і "Націоналізм в Україні, давай, до побачення!".

- Увага! Ви знаєте, до якого цинізму докотилися націоналісти?! - кричать зі сцени, - Львівська міськрада прийняла рішення ввести додаткові виплати для ветеранів ОУН-УПА та дивізії СС-Галичина! Мало того, що Донбас годує всю Галичину! Тепер ми повинні ще напружитися і нагодувати їх ветеранів!

Ветеран 92-річного віку розповів, що неофашисти не дають нормально працювати парламенту і "крокують по Донецьку з факелами".

Нардеп Тетяна Бахтєєва згадала про жертв війни і подякувала ветерана за мир.

Депутат облради від КПУ Ірина Попова звинуватила "Свободу" в переписуванні історії і "оскверненні могил наших дідів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активістку "Фронту змін" викинули з поїзда на Київ

Секретар Донецької міськради Сергій Богачов на початку свого спічу повідомляє, що Олег Тягнибок вважає себе господарем Донбасу. І наводить приклади прояву тягнибоківського неофашизму і шовінізму:

-В Івано-Франківську кожні 2 тижні б'ють вікна офісу Партії регіонів, у Львові офіси Партії регіонів випалюють! Піднімаються радикали, які говорять: ми проти влади, ми за суцільну свободу для українців. Але ні! - несамовито кричить Сергій Богачов.

/media/video/497722/2_497722.mp4

На мітингу були присутні багато скандально відомі місцеві українофоби, але піднятися на сцену їм не дозволили. Нардеп Тетяна Бахтєєва і голова ОДА Андрій Шишацький утрималися від різких зауважень на адресу "Свободи". Міський голова Олександр Лукьяченко мовчки постояв на сцені.
Більше всіх надривався ведучий.

- Деякі з наших земляків не вірять у небезпеку фашизму, думають, що заклики їх фюрерші Ірини Фаріон - саджати у в'язницю людей за незнання української мови - це всього лише забава! - кричав він.

Тим часом на великому екрані показували слайди з написами: "Донбас паше, вони кулаками махають!" (на тлі фото парламентської бійки), "Бий жідів та москалів" (на тлі фото лідера "Свободи" Олега Тягнибока), "Не Маша, а Марічка" (на тлі фото нардепа Ірини Фаріон), і тп.

Український націоналізм порівняли з такими бідами українців, як бідність і корупція.

Наприкінці мітингу прочитали резолюцію, в якій говориться, що треба вимагати від парламентаріїв посилити кримінальну відповідальність за розпалювання міжнаціональної ворожнечі і виправдання злочинів фашизму, а від Мін'юсту - заборонити ВО "Свобода" "як злочинну і нацистську організацію".

Після прочитання резолюції розпочався концерт групи "Любе", яку часто називають улюбленою групою Путіна. Микола Расторгуєв виглядав сердитим. Хоча, за чутками, колективу заплатили за виступ сто тисяч євро.

Донецькі студенти розійшлися відразу ж після закінчення мітингу, проігнорувавши концерт.

/media/video/497722/3_497722.mp4

Зараз ви читаєте новину «Партія регіонів і група "Любе" оголосили загальну мобілізацію на боротьбу з фашизмом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

294

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути