середа, 25 січня 2012 18:39

ПАРЄ вимагатиме від України позбутись нікудишніх судів та звільнити Луценка й Іващенка

ПАРЄ вимагатиме від України позбутись нікудишніх судів та звільнити Луценка й Іващенка

Парламентська асамблея Ради Європи має намір констатувати відсутність незалежної судової системи в Україні та небажання її влади вдосконалювати виборче законодавство.

"ПАРЄ висловлює стурбованість з приводу розпочатого кримінального переслідування низки колишніх членів уряду України - прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, в.о. міністра оборони Валерія Іващенка і першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука", - йдеться в проекті резолюції ПАРЄ.

Документ під назвою "Функціонування демократичних інститутів в Україні" у четвер планується обговорити і прийняти на засіданні Асамблеї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий комісар РЄ з прав людини поїде до України заради Тимошенко

У резолюції наголошується, що дві статті Кримінального кодексу Україні, на підставі яких розпочато кримінальне переслідування колишніх членів її уряду, "мають зайво широку сферу застосування і фактично допускають кримінальну відповідальність за звичайне прийняття політичних рішень, що є неприпустимим".

У зв'язку з цим у проекті резолюції міститься вимога "негайно виключити статті 364 (зловживання владою або службовим становищем - ред.) і 365 (перевищення влади або службових повноважень - ред.) з Кримінального кодексу України".

"Асамблея хотіла б підкреслити, що оцінка політичних рішень і їхніх наслідків є прерогативою парламентів і, в кінцевому підсумку, електорату, а не судів. Вона вважає за необхідне розробити жорсткі міжнародні стандарти, що розмежовують політичну і кримінальну відповідальність", - говориться в цьому документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент ПАРЄ передав листа Тимошенко з обіцянками підтримувати її

У ньому також висловлюється стурбованість у зв'язку з тривалим утриманням під вартою колишніх членів уряду, підозрюваних у скоєнні низки протиправних дій.

"Відсутність незалежності судової системи в Україні, надмірно часте і тривале утримання під вартою підозрюваних, відсутність "рівності зброї" звинувачення і захисту, а також неадекватне правове обґрунтування прокуратурою і судами офіційних документів і рішень призводить до серйозних вад у діяльності судової системи цієї країни", - йдеться в проекті резолюції ПАРЄ.

Тут пропонується владі України "скасувати або, принаймні, істотно скоротити п'ятирічний випробувальний термін для суддів і виключити Верховну Раду з процесу призначення суддів". У зв'язку з цим, відзначає Асамблея РЄ, парламенту України необхідно оперативно прийняти відповідні законодавчі поправки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПАРЄ все більше говорять про стан здоров'я Тимошенко і Луценка - Немиря

У документі також констатується, що стан здоров'я Ю. Луценка і В. Іващенка, які утримуються під вартою, "швидко погіршується", і міститься вимога "негайно звільнити обох, аж до завершення їхнього судового процесу".

ПАРЄ також вказала на те, що влада України не квапиться удосконалювати виборче законодавство країни.

"Асамблея висловлює жаль у зв'язку з тим, що її основні рекомендації, які стосуються, зокрема, прийняття єдиного виборчого кодексу і переходу на пропорційну систему з відкритими регіональними списками, не були виконані", - йдеться в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євгенія Тимошенко та Немиря розповіли у Страсбурзі про справу екс-прем'єра

Тут нагадується, що Україна, яка вступила до Ради Європи в 1995 році, досі не виконала цілу низку важливих зобов'язань, взятих перед європейською спільнотою.

"Відповідальність за цей провал несуть уряди України, які змінювали один одного, а також Верховна Рада і її політичні фракції", - наголошується в проекті рекомендації ПАРЄ, де міститься заклик до влади України, а також всіх її політичних сил "негайно провести відповідні реформи".

Зараз ви читаєте новину «ПАРЄ вимагатиме від України позбутись нікудишніх судів та звільнити Луценка й Іващенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути