субота, 13 липня 2013 15:36

"Опозиції потрібна мудрість і зваженість" - експерт про наступну сесію ВР

"Опозиції потрібна мудрість і зваженість" - експерт про наступну сесію ВР
Олексій Гарань. Фото: ua.golos.ua

Опозиція зробила висновки з попередніх парламентів і зрозуміла, що поодинці їх розіб'ють.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав професор кафедри політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань, говорячи про роботу наступної сесії Верховної Ради, яка розпочинається у вересні.

Однією з помилок опозиції у минулій сесії, на думку експерта, було часто невиправдане блокування парламенту. Опозиціонери застосовували цей метод тоді, коли навіть розуміли, що виконати їхні вимоги неможливо, пояснив він.

"Опозиції потрібна мудрість і зваженість. Не можна проголошувати вимоги, якщо ти знаєш, що їх не можна виконати, та ще й потім іти і відмовлятися від своєї позиції. Якщо вже щось проголошено, то треба це доводити до кінця", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція добре дебютувала у ВР, та фінальну частину сесії програла

Водночас, він висловив сподівання, що у наступній сесії опозиція все ж зробить певні висновки і більше таких помилок допускати не буде.

"Думаю, якась робота (над помилками — ред.) ведеться. Але не все можна виправити. Так не варто забувати, що у подальшому можуть бути якісь удари влади по опозиції. Зараз ми бачимо, що основний удар спрямований на "Батьківщину". "Тушки" поки з'являються саме там. Але аналітики говорять, що потім буде певний час "ікс", коли удар буде нанесено по Кличку. Адже відомо, що в УДАРі є потенційно нестійкі фігури бізнесменів. Тому певні речі опозиції вже пізно виправляти — над формуванням списків потрібно було думати раніше, ще перед виборами", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступної сесії опозиція вже не гратиме в романтичні сценарії, а буде більш жорсткою - експерт

Водночас, Гарань зауважив, що опозиція, принаймні, за цей час навчилася триматися разом, як би це важко не було.

"Навіть говорячи про трійку лідерів, то все ж видно, що координація відбувається. Адже ми можемо згадати, що відбувалося у 2009-2010 роках перед виборами з "Нашою Україною" та БЮТом, яка була війна на знищення. Тому, думаю, висновки з тих подій опозиція зробила. Пам'ятаємо також і те, що тоді Тимошенко з Яценюком не могли домовитися, була дуже жорстка конкуренція. Зараз життя змусило це зробити. Значить, є розуміння, що поодинці всіх розіб'ють", - пояснив експерт.

Водночас, за його словами, чи збережеться ця спільність у діях опозиціонерів і в майбутньому — важко передбачити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колесніченко розповів, як опозиція "пудрить мізки" і викликає сміх

"Зараз важко робити якісь прогнози, бо не відомо, якою буде далі реальна динаміки рейтингів. Тим паче, влада намагатиметься стимулювати амбіції то одного лідера опозиції, то іншого. Тому опозиційним лідерам потрібно буде іноді вгамовувати свої амбіції. Очевидно, що кожен вважає, що він буде найкращим президентом, але треба бути реалістами. Потенціал для координації дій у майбутньому ще залишається", - наголосив Гарань.

Він додав: "Згадуючи історію України, ми можемо знайти приклади і успішної співпраці між різними політичними силами, і навпаки, роз'єднання. Наприклад, успішною співпраця була у 1991 та 2004 роках. Але й маємо приклад того, коли розсварилися — 2010 рік. Яка ж тенденція буде домінувати зараз — побачимо".

Зараз ви читаєте новину «"Опозиції потрібна мудрість і зваженість" - експерт про наступну сесію ВР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути