четвер, 14 листопада 2013 12:27

Опозиція має вийти на євроакцію без партійних прапорів і гасел

Опозиція має вийти на євроакцію без партійних прапорів і гасел
Віктор Матчук. Фото: nbnews.com.ua

Громадський рух "Третя українська республіка", головою якого є колишній міністр МВС Юрій Луценко, має має намір провести акцію протесту проти провалу євроінтеграції. Лідери опозиційних фракцій оголосили, що проводитимуть таку акцію 24 листопада.

"Третя українська республіка" проводити акцію для себе самостійно вважає неможливим, - говорить представник руху, екс-нардеп Віктор Матчук.

Яким буде формат акції?

Ми розглядаємо тільки формат, коли цю акцію організують і проведуть парламентська і позапарламентська опозиція разом, але не у партійному форматі. Ми не бачимо цю акцію під партійними прапорами і гаслами. Ми розглядаємо її виключно в форматі висловлення свого невдоволення громадянами України і мешканцями Києва з приводу того, що влада взяла курс на зрив євроінтеграції України. Це не має бути захід якогось конкретного кандидата в президенти, або щось схоже.

Коли плануєте переговори з опозиційними силами?

Вони зараз тривають. Опозиція анонсували дату проведення 24 листопада. Це дуже добре. Ми підтримуємо цю дату.

З якими гаслами вийдете на акцію?

В нас єдине гасло. Влада яка мала такі шанси привести Україну в Європу і звела їх нанівець не повинна більше мати підтримку на жодних виборах в Україні. В залежності від ситуації, ми маємо залишити за собою право реагувати в самий різний спосіб на такі рішення влади.

А якщо люди не зголосяться вийти на акцію?

Це буде означати тільки одне — ми не знайшли слів, з якими треба було звернутися до людей. Тому що сумнівів в тому, що переважна більшість українців хотіли би жити за європейськими правилами у мене немає. Для мене це буде означати, що люди не вірять опозиції в тому вигляді в якому вона зараз існує. Люди втомилися від неї. В будь-якому разі я не збираюся ні в чому звинувачувати людей. Потрібно знайти слова так, щоб, по-перше, люди почули, по-друге, повірили, і по-третє, підтримали. В нас зараз з цим криза в Україні.

Хто ще з позапарламентських опозиційних сил зголосився брати участь в акції?

Потрібно робити формат акції відкритим. Тут не повинно бути такого, що ті хто не з нами, ті проти нас. Повинно бути по-іншому. Я маю на увазі участь в подібних заходах людей не політичних, а тих людей до слова яких прислухаються в українському суспільстві — моральних авторитетів, як би це затерто не звучало. Вони є в українському суспільстві. Потрібно звернутися до них і вони можуть прийти і сказати розумні речі, але не на підтримку якогось кандидата в президенти, а на підтримку вибору українського народу. Депутати ще встигнуть "набодатися" перед президентськими виборами.

Ця акція буде одноразовою?

Я би дуже хотів, щоб вона була одноразовою. Щоб у відповідь на цю акцію все таки асоціація відбулась. Але якщо вона не відбудеться, то очевидно, що акція буде мати своє продовження.

Чому важливо підписати угоду?

Нас чекають непрості часи, якщо ми підпишемо асоціацію, але якщо ми її не підпишемо то нас чекають жахливі часи. Сказати, що стан в якому зараз перебуває економіка країни жахливий це не сказати нічого. Його наслідки не проявляються зразу, і одномоментно, але не буває, щоб вони не проявилися взагалі. Росія нам в цьому відношенні буде слабким пом'якшувачем удару. Європа, США мають неспівставимо більший ресурс. 5 кварталів підряд економіка в Україні падає. В нас безпрецедентно низький рівень золотовалютних запасів і тенденція тільки до їх зменшення. Тому говорити зараз про свободу маневру в Україні не доводиться. Зараз немає реакції президента України, ніби його не існує. Президент мовчить. В будь-якому випадку, якби у нього були хороші новини і хороші наміри він би з нами поділився.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція має вийти на євроакцію без партійних прапорів і гасел ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути