четвер, 26 травня 2011 18:26

Опозиція має відповідати за кривавий мітинг - Тарґамадзе

Опозиція має відповідати за кривавий мітинг - Тарґамадзе

Лідери опозиції повинні взяти на себе відповідальність за кривавий розгін прихильників Ніно Бурджанадзе минулої ночі у Тбілісі.

Про це сказав голова опозиційної меншості у грузинському парламенті, лідер "Християнських демократів" Ґіорґі Тарґамадзе.

"Лідери радикальної опозиції, звичайно, мають взяти на себе відповідальність за те, що відбулось уночі. Проте головна відповідальність лежить саме на владі. Виходячи з конституції, саме вони мають захищати громадян, навіть тих маніфестантів, які висловлюють позиції, неприйнятні для уряду чи президента. Сьогодні представники влади кажуть про те, що там, де закінчується порядок, починається хаос і свавілля. Але в жодному грузинському законі не написано, що поліція має так жорстоко та цілком неадекватно поводитись з людьми, надто з тими, які вже намагалися залишити площу. Навіть коли як такого мітингу вже не існувало, поліціянти продовжували бити і фізично впливати на людей. Звісно, ми будемо жорстко ставити в парламенті питання про непропорційне застосування сили та перевищення службових обов'язків", - наголосив Тарґамадзе.

За словами політика, виходячи з форми розгону, яку застосували вночі, абсолютно ясно, що завданням влади було не лише розігнати демонстрацію, а й покарати і настрашити мітингувальників.

"Коли влада ставить собі таке за мету, вже важко говорити про відповідальність якихось окремих поліціянтів. Якщо ми правова країна, всі конкретні факти свавілля, які відображено на фото- та відеозаписах, мусять бути розглянуті, а винні – покарані. Хоча підкреслюю, що це не знімає відповідальності з лідерів мітингу, які цілком свідомо підставили людей під кийки поліції. Адже вони знали, що трапиться саме те, що трапилось", - зазначив він.

Опозиціонер вважає, що ці події підтвердили, що боротьба з чинною владою через вулицю абсолютно неефективна.

"Ми стояли і стоїмо на тій позиції, що лише парламентськими методами, через покращення законів і справедливий виборчий процес, можна покращити ситуацію в країні. Це спільна думка восьми опозиційних партій Грузії, більшість яких представлені у парламенті країни", - додав Тарґамадзе.

Нагадаємо, сьогодні грузинська поліція розігнала демонстрантів, що зібралися в Тбілісі на площі перед парламентом, щоб перешкодити проведенню параду на честь Дня незалежності, який відбувся 26 травня. Поліція застосувала водомети і сльозогінний газ, а також стріляла по демонстрантах гумовими кулями.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція має відповідати за кривавий мітинг - Тарґамадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути