неділя, 21 квітня 2013 11:34

"Опозиційні можуть собі дозволити більше казати, а провладні - менше" - Майкл Щур

"Опозиційні можуть собі дозволити більше казати, а провладні - менше" - Майкл Щур

Канадський журналіст та автор програми "Чим живеш, Україна?" Майкл Щур з каналу "УТ-Торонто" робив ексклюзивні інтерв'ю із низкою відомих українських політиків. Він розповів Gazeta.ua про те, як потрапив до України, про свої перші враження від неї, а також про те, хто з українських нардепів запам'ятался йому найбільше.

Чому канал УТ-Торонто вирішив відправити саме вас до України, щоб записати інтерв'ю із українськими політиками?

Я давно збирався до України. Звідси мої дідо і баба по татовій лінії. І тут мені кажуть - ти хтів їхати до України, а ми хочемо мати журналіста там до виборів. То може ти будеш тим журналістом. Я кажу - хлопці, у мене немає досвіду - хіба лиш студентська газета і радіо. А вони кажуть - ти нам підходиш. Так і вийшло, що я поїхав.

Де ви вивчали українську?

Я вчився українській мові у недільній школі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я - американець" - Чечетов дав інтерв'ю "журналісту з Торонто Майклу Щуру"

Звідки походять ваші батьки чи бабусі-дідусі?

Баба з села Рахиня, Долинського району. Дідо - з Великої Турі, той самий район. То Івано-Франківська область. Їх сім'ї втекли відтам, бо одних підозрювали у співпраці з УПА, а інші були для совітів куркулями.

Чи всі канадські журналісти носять вишиванки?

Ні, не усі. Лиш українці, та й то - рідко.

А де ви свою вишиванку купували?

У мене зараз 2 вишиванки. Одна парадова, а одна на щодень. Нові друзі в Україні подарували мені ще спіднє з вишивкою. Вони подумали, що то смішно. Ту вишиванку, що на щодень, то я собі сам давно купив. Вона китайська. Але кріпка! А вишиванка моя коштувала 40 долярів. А парадову (її на відео видко) то мені подарувала львів'янка Марічка. Файна дівчина. Шкода - чоловіка має.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Канадський" журналіст Майкл Щур взявся за "троллінг" українських нардепів

Що вразило в Україні одразу, як приїхали?

Здивувала хороша дорога з летовища до Києва. А потім - погана дорога в Києві. Потім ще здивував таксист. Але то я вже здивувався, коли другий раз брав таксі, бо зрозумів, що переплатив першого разу.

Чим українська політика відрізняється від канадської?

В Україні політикою вважають всі справи, які роблять вищі чиновники, навіть якщо вони займаються благоустроєм свого життя чи життя своїх близьких чи друзів. В Канаді то називається інакше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналіст, який раніше переодягався в кролика, розіграв Ляшка на сексуальній темі

Ви ж були тут під час виборів. Чи не постраждали десь ви та оператор?

Я був на 223-му окрузі (Шевченківський район Києва - ред.). Так сталось, що я жив у тім районі. Там змагались Пилипишин і Левченко. Ох, і надивився я там жахіть! Комісія спочатку відправляла на ЦВК неправильні дані, а коли це помітили, то просто перестала приймати бюлетені. Але все було мирно. Лише кричали.

А у Канаді це транслювалося?

Ні. Це я був без камери там. Просто так. На запрошення молодої особи жіночої статі, яка погодилась мене супроводжувати в Україні. Їй спасибі, до речі.

На чому їздите містом у Канаді і в Києві?

Я люблю метром. І у Торонто, і тут. Ще би поїздів більше пустили, бо зранку дуже важко сісти у вагон. Особливо на станціях, де пересадки. Там жах, що відбувається. Виходиш з вагону, а на платформі вже мітинг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонал" Рибак дав найкоротше інтерв'ю у своєму житті "канадському" журналісту

У кожного журналіста є такі люди, з якими хочеш зробити інтерв'ю, але складно даються чи відмовляють. У вас такі є?

Так. Я хочу зробити інтерв'ю з усіма дружинами президентів України по черзі. Чомусь майже всі дружини президентів непублічні. Тому і цікаво. Крім пані Катерини Ющенко. Можливо тому, що у неї західна філософія. А чому непублічні - я думаю, що їм стидно. Я думаю, що вони бояться здатись негідними "першої леді". Хоча, якщо так, то вони сильно помиляються. Веду переговори з однією з них. Не можу сказати, з ким саме.

А як прес-секретари та прессслужби реагують, коли ви кажете, що є журналістом з Канади?

Нормально. Щоправда в прес-службі київського мера, щоб допустити на круглий стіл, мене попросили принести свій паспорт, лист з редакційним завданням і ще якісь документи. Я спитав для чого? А вони кажуть - такий порядок роботи з закордонними журналістами. То я дуже здивувався. Так я туди і не потрапив. То була з'йомка через вихідні, і мені не встигли переслати всі скановані документи з Канади. Але то може і накраще!

Ви робили інтерв'ю із народними депутатами Олегом Ляшком, Володимиром Рибаком, Лесею Оробець, Григорієм Смітюхом та іншими. Cкільки всього було персон?

Ще був Віктор Пинзеник та радник голови "Укравтодору". Але то якщо рахувати тільки ексклюзивні інтерв'ю. А в репортажах було більше людей.

З ким було найцікавіше працювати?

Мабуть, з паном Смітюхом. Він ексклюзивна людина. Якщо ви подивитесь інтерв'ю, то ви зрозумієте, про що я.

Так що ж там було такого ексклюзивного?

Його відповіді надзвичайно щирі. Особливо те, як він на останнє місце поставив кукурудзу (до речі дарма він так). Я вже точно не пригадаю, але я попросив його розставити у рейтингу 4 пункти. Серед них була і кукурудза. Він і розставив. Точно можна у інтерв'ю подивитись.

Депутати від ПР і від опозиції якось відрізняються, чи в Україні всі політики однакові?

Якщо говорити про тих, з ким я брав інтерв'ю, то я би сказав, що опозиційні можуть собі дозволити більше казати, а провладні - менше.

Інтерв'ю з українськими політиками є популярними на канадському телебаченні чи не дуже?

Мені редактор каже, щоб я продовжував то робити. А як так, значить там людям то сі подобає.

Після низки інтерв'ю із нашими політиками ви повернулися до Канади. Чи плануєте ще щось в Україні?

Я потім знову повернувся в Україну і зараз є тут. Зайнявся музикою. Скоро вийде кліп перший. Репортажі про політику продовжую. І ще сподіваюсь охопити інші сфери. А музика - електрогітара, бас гітара і перкусія. А я читаю хіп-хоп трохи. Перша пісня буде називатися "Гітарний перебір".

Ви вже знайшли дівчину в Україні?

Так. Але вона ще про це не знає. Вона з Дніпропетровська. То ви краще про це в інтерв'ю не пишіть. Бо вона каже, щоб я вуса зголив, а я не хочу. І ми через то часто сваримося. Ну, і коли я хочу цілувати її, то вона тільки щоку наставляє. Але ви то не пишіть.

Довідка.

Канадський журналіст Майкл Щур – це жартівливий образ українського тележурналіста Романа Вінтоніва. Під час ефіру на "5 каналі" він відмовився розмовляти російської із лідером "Руського блоку" Юрієм Єгоровим, запропонувавши перейти на англійську. Той перейшов на українську. Перед Новим роком Вінтонів також приходив у Верховну Раду у костюмі зайця та задавав депутатам провокаційні питання. А його відео інтерв'ю із регіоналом Володимиром Рибаком тривало рівно 30 секунд.

Зараз ви читаєте новину «"Опозиційні можуть собі дозволити більше казати, а провладні - менше" - Майкл Щур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути