пʼятниця, 22 березня 2013 17:19

ОПОРА боротиметься з деградацією парламентаризму

ОПОРА боротиметься з деградацією парламентаризму
Фото: fakty.ictv.ua

Громадянська мережа ОПОРА заявила про намір системно працювати на відновлення довіри до Верховної Ради та зміцнення українського парламентаризму.

Про це йдеться у декларації про наміри, розповсюдженій організацією.

"Український парламентаризм системно деградує. Криза довіри громадян та домінування виконавчої гілки влади знищує основи представницької демократії. Суспільна легітимність Верховної Ради України формується не тільки через інститут виборів, а й в контексті діяльності народних обранців під час їхньої каденції, впливу на політичні процеси та наявності реальних інструментів виконання депутатських повноважень. Ми об'єктивно оцінюємо ситуацію, невідворотність наслідків для держави, в разі безвідповідального чи байдужого ставлення громадян до негативних тенденцій в Раді... Ми зобов'язані: повернути довіру до парламенту як дієздатної демократичної інституції; мотивувати депутатів до невідкладних заходів; створювати умови для публічного діалогу між політичними гравцями та державними інституціями", - зазначається у документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свободівці" зацікавилися національністю колег по парламенту

ОПОРА заявляє, що буде відповідально та конструктивно інформувати суспільство, неупереджено контролювати та пропонувати практичні інструменти для зміцнення впливовості та незалежності Верховної Ради. Зокрема, організація планує розробити та впровадити систему самооцінки ефективності роботи парламенту, інформувати громадян про послідовність політичних позицій та законодавчих ініціатив нардепів, оцінювати стан виконання ними передвиборчих обіцянок та політичних зобов'язань, перевіряти ефективність використання державних коштів, призначених для виконання службових повноважень, розробляти пропозиції щодо посилення прозорості та відкритості діяльності депутатів, а також аналізувати якість законодавчих ініціатив парламентаріїв, їхню взаємодію із державними та місцевими органами влади та ін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 2012 році Верховна Рада обійшлась українцям у 768 мільйонів

"Консолідовані зусилля громадянського суспільства повинні змінити український парламент. За участю активних громадян ми сформуємо план дій щодо зміцнення парламентаризму в Україні. Ми віримо, що активність громадян та відповідальність політиків дозволить парламенту сформувати довіру громадян до інституції, задовольнити очікування виборців та реагувати на виклики, протистояти корупції та приймати якісні закони, стати прикладом відкритості та прозорості для інших органів влади", - підсумували в ОПОРІ.

Зараз ви читаєте новину «ОПОРА боротиметься з деградацією парламентаризму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути