субота, 05 січня 2013 14:56

Олігархи можуть шукати альтернативу теперішньому президенту — Карасьов

Олігархи можуть шукати альтернативу теперішньому президенту — Карасьов
"Опозиція зміцнюється людьми з масштабним мисленням" - Карасьов ФОТО: uainfo.censor.net.ua

Якби президент Віктор Янукович хотів змінитися, він би запропонував нових людей у владу. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"А так він уже запропонував "нове" — Азарова, Рибака. Якби хотів змінюватися, то призначав би нових людей. Ці ж — із позавчорашнього дня. Для них важливо лише втримати владу. Янукович зараз мислить логікою політичного виживання — як залишитися на посаді, виграти вибори 2015-го. Ніяких інших думок у нього немає", - наголосив він.

За словами Карасьова, у логіці демократичного процесу Янукович не має жодних перспектив на другий президентський термін.

"Але є логіка авторитарного режиму. Все залежатиме від того, як влада управлятиме елітами. Чи опозиція зможе об'єднатися на виборах 2015 року. Яка буде економічна ситуація. По всіх основних позиціях поле для маневру в Януковича звужується. На Заході можуть дати грошей в обмін на демократію", - сказав він.

На думку політолога, для Віктора Януковича найкраще було б підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом, звільнити Тимошенко, створити уряд народної довіри та порятунку. Почати боротися з корупцією.

"Створювати нову державу, яка служила б людям. Але тоді Янукович навряд чи залишиться при владі після 2015 року. Другий варіант — відчайдушно маневрувати і грати в піжмурки з Путіним та Заходом. Бо вступ у Митний союз хоч і дає тимчасову передишку, рятує катастрофічну ситуацію з фінансами в країні та житлово-комунальному господарстві, але загрожує серйозними політичними поступками. Росія спочатку впливатиме на торгівлю, а потім — на загальну політику. Янукович опинився в капкані", - додав Карасьов.

За його словами, дострокових виборів президента не буде.

"Олігархи до цього не готові, як і Янукович. Але відмова США у візі заступнику генпрокурора Кузьміну — це сигнал, що завтра таке може статися і з олігархами. Вони можуть почати думати не в логіці виживання Януковича, а в логіці збереження своїх активів у Європі, Штатах, Україні. І шукати альтернативу теперішньому президенту. А вона зараз сама створюється. Хорошковський, Балога, Порошенко — політичні важковаговики, які дрейфують від влади. Опозиція зміцнюється людьми з масштабним мисленням, вчинками", - зауважив Карасьов.

Повністю інтерв'ю читайте тут.

Зараз ви читаєте новину «Олігархи можуть шукати альтернативу теперішньому президенту — Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

80

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути