понеділок, 21 січня 2013 22:33

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Новою справою Тимошенко влада хоче нівелювати визначення "політв'язень" - політолог

Новою справою Тимошенко влада хоче нівелювати визначення "політв'язень" - політолог
Віталій Бала. Фото: www.radiosvoboda.org

Українська влада розраховує новою справою проти Юлії Тимошенко зняти з неї визначення "політичний в'язень".

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив політолог Віталій Бала.

Коментуючи висунення екс-прем'єру Юлії Тимошенко нових звинувачень щодо причетності до вбивства народного депутат Євгена Щербаня у 1996 році, експерт наголосив, що це може бути пов'язано із майбутнім самітом України-ЄС.

"Є декілька пояснень того, чому нові обвинувачення Тимошенко висунули саме зараз. Перш за все, думаю, це спроба тих, хто цю справу розпочав, забрати визначення "політичний в'язень", якими фактично називають Тимошенко і в Євросоюзі, і взагалі міжнародна спільнота, - припустив Бала. - Нова справа проти екс-прем'єра дасть можливість показати світові, що якщо вона має причетність до такого тяжкого злочину, то про які політичні переслідування може йти мова. Думаю, що насправді це головна мотивація (порушення справи) загального характеру".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де ті факти були протягом такого довго періоду? - експерт про справу Тимошенко

Однак, експерт підкреслив, що це обвинувачення також спрямоване і на більш близьку перспективи — на саміт Україна-ЄС, який має відбутися у Брюсселі 25 лютого.

"Думаю, що це (нова справа Тимошенко — ред.) буде одним із аргументів у перемовинах, коли питання буде торкатися Тимошенко, тобто, буде посилання на цю справу", - наголосив експерт.

Бала пояснив, що таким чином влада використовує певний ефект "матрьошки", коли одна справа нанизується на іншу, для того, щоби уникнути можливості для Тимошенко вийти на волю найближчим часом, принаймні до 2015 року. Однак, на переконання політолога, у Європі навряд чи вже повірять українській владі у цьому питанні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Європі або в шоці, або ж виробляють стратегію" - експерт про нову справу Тимошенко

"У цьому випадку є також можливість перевести фокус уваги тиску на українську владу з боку Європи. Це таки обманний маневр — створюється неправильна мета, коли хочуть спрямувати увагу чи якісь претензії в інший бік. Певно влада вважає, що ця справа буде певним щитом від обвинувачень стосовно політичного переслідування. Принаймні, люди, які це затіяли, на це і сподіваються", - зауважив Бала.

Зараз ви читаєте новину «Новою справою Тимошенко влада хоче нівелювати визначення "політв'язень" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути