середа, 30 листопада 2022 20:15

Німеччина визнала Голодомор геноцидом українського народу

Німеччина визнала Голодомор геноцидом українського народу
Резолюцію Бундестаг ухвалив у середу. Фото: pixabay.com

Німеччина визнала Голодомор геноцидом українського народу.

Рішення ухвалив Бундестаг у середу, 30 листопада. Німецькі парламентарії підтримали резолюцію.

Резолюцію підготували депутати від Соціал-демократичної партії, Зелених, Вільної демократичної партії, а також опозиційного Християнсько-демократичного союзу, повідомила "Європейська правда".

"Від голоду і репресій постраждала вся Україна, а не лише її зерновиробничі регіони. З сьогоднішньої точки зору, історико-політична класифікація як геноцид очевидна. Німецький Бундестаг поділяє таку класифікацію", – сказано у тексті.

У Бундестазі були присутні посол України у Німеччині Олексій Макеєв і заступник міністра закордонних справ України, колишній посол Андрій Мельник.

Українські посадовці і німецькі депутати аплодували ухваленню резолюції стоячи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голодомор та війна в Україні мають одну мету Росії – МЗС

У резолюції сказано, що примусовий голод також був спрямований на "політичне придушення української національної свідомості".

Масові смерті від голоду не були наслідком неврожаю, а є відповідальністю політичного керівництва Радянського Союзу на чолі з Йосипом Сталіним. "Таким чином, Голодомор є злочином проти людства", – заявив Бундестаг.

"Голодомор припав на час наймасовіших злочинів проти людства на європейському континенті, жорстокість яких була немислимою до того часу. До них належать Голокост європейських євреїв, воєнні злочини Вермахту і сплановане вбивство мільйонів невинних цивільних осіб в рамках расистської німецької війни на винищення на Сході, за які Німеччина несе історичну відповідальність", – сказано у тексті.

Німецькі депутати закликали уряд пам'ятати про жертв Голодомору і сприяти його міжнародному розголосу – наприклад, через освітні пропозиції. Німецький уряд також має протидіяти "будь-яким спробам запуску односторонніх російських історичних наративів".

Минулого тижня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба звернувся до Німеччини і закликав визнати Голодомор геноцидом українців.

26 листопада в Україні вшановували пам'ять жертв Голодомору 1932–1933 і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років.

Під час Голодомору 1932–1933 років загинули понад 7 млн українців на території УРСР і 3 млн за її межами − на Кубані, Північному Кавказі, Нижньому Поволжі і у Казахстані.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина визнала Голодомор геноцидом українського народу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути