вівторок, 26 березня 2013 18:29

Ніхто, крім влади, не може критикувати референдум - експерт

Ніхто, крім влади, не може критикувати референдум - експерт
Фото: glavcom.ua

Закон про всеукраїнський референдум влада хоче використати, щоби приймати рішення, які не можна протиснути через парламент. Про це Gazeta.ua розповів директор Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

"Закон - це безвідмовна зброя, яка дозволяє приймати і відміняти закони, поправки до Конституції і змінити сам Основний закон, - пояснює Коліушко. - Ідея референдуму звучить гарно. Мовляв населення самостійно, без посередників, може приймати рішення і впливати на державотворення. Проте така редакція закону дає владі 100 відсотків гарантії, що на референдумі можна прийняти все, що вони забажають. Він не дозволить з'ясувати волю закону, а ставить її під контроль організаторів референдуму."

За його словами, якщо хтось захоче ініціювати референдум, він не зможе пройти всю процедуру організації.

"Треба провести збори з 2 тисяч людей. За 40 днів зібрати 3 мільйони підписів. Їх має визнати ЦВК. Тільки президент визначає, чи відповідає питання Конституції, яке виставляється на референдум. Навіть Конституційний суд не може впливати на його рішення," - зазначає експерт.

За законом про всеукраїнський референдум виборчі комісії формує тільки влада, розповідає Ігор Коліушко.

"Комісії створюють без участі партій чи громадськості, - каже Коліушко. - Спостерігачів від опозиції не передбачено за законом так виходить, що ніхто крім влади не може критикувати референдум. Результати референдуму рахують, створені владою комісії."

Нагадаємо, закон "Про всеукраїнський референдум" Верховна Рада прийняла 6 листопада 2012 року. Президент підписав закон 27 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Ніхто, крім влади, не може критикувати референдум - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути