понеділок, 17 серпня 2015 16:27

Не можна змінювати Конституцію на догоду Путіну - Лук'яненко

Не можна змінювати Конституцію на догоду Путіну - Лук'яненко
ukrliter.com

В умовах війни не можна змінювати Конституцію.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав дисидент Левко Лук'яненко.

"Проект змін, за який взявся президент, суперечить 157-ій статті частині 2-ій Конституції. Ця стаття прямо забороняє проводити будь-які зміни в умовах війни, або надзвичайного стану. Що це за мислення - порушенням Конституції удосконалювати її? Це насмішка над здоровим глуздом. Я категорично проти цього. Тому зміни треба віднести на пізніший час, коли Україна переможе у війні з Росією. Тоді будуть мирні умови для цього", - зауважив громадський діяч.

За його словами, Основний Закон не можна змінювати, коли влада не контролює всю територію країни.

"Бо це буде визнання неволодіння частиною української території. Ухвалити таку Конституцію - це зробити велику поступку Путіну. І та частина території, на якій не здійснюється українська влада повністю, перетвориться у нове Придністров'я. Це ніби виглядає, як щось тимчасове. Але це може бути таким же "тимчасовим", як поділ Кореї на Південну і Північну. На це абсолютно не можна йти", - заявив дисидент.

Також, за словами громадського діяча, у проекті змін "ховаються небезпеки щодо землі".

"Будуть запровадженні префекти президента після збільшення сільських громад, які є найбільшим власником землі. А тепер уявіть, що префект домовився з головою сільради про оренду, а потім продаж землі. Це план забрати землю у сільської громади і передати її олігархам, латифундидстам. А це шлях знищення села, убивчий для України. Ним не можна йти. Цим шляхом пішли США, знищивши сільську місцевість і землю", - пояснив Лук'яненко.

Він зазначив, що подальша доля Конституції залежить від парламенту.

"Все тепер залежить не від волі президента, а від того, чи знайдеться 300 голосів, аби ухвалити ці зміни", - сказав політик.

Нагадаємо, що 13 серпня політичні, громадські діячі й правники оприлюднили звернення до президента України та Верховної Ради України, у якому закликали відмовитися від змін до Конституції України в умовах війни.

Зараз ви читаєте новину «Не можна змінювати Конституцію на догоду Путіну - Лук'яненко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути