Ексклюзиви
четвер, 13 серпня 2015 13:59

"Ні змінам до Конституції України в умовах воєнного стану!"

"Ні змінам до Конституції України в умовах воєнного стану!"

39 представників української інтелігенції оприлюднили Звернення проти змін до Основного Закону в умовах війни.

13 серпня політичні, громадські діячі й правники оприлюднили звернення до президента України та Верховної Ради України, у якому закликали відмовитися від змін до Конституції України в умовах існуючого в країні воєнного стану.

Особливо це стосується норми Перехідних положень законопроекту про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

"У запропонованому президентом України законопроекті, крім норм щодо власне децентралізації та запровадження адміністративної реформи, у пункті 18 Перехідних положень передбачено, що особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом.

Таке формулювання цього пункту Перехідних положень стало наслідком так званих Мінських домовленостей. За своєю природою вони не є міжнародним договором і не породжують жодних юридичних зобов'язань для України. Більше того, вони суперечать загальновизнаним нормам міжнародного права, мають антиконституційний характер і фіксують односторонні політичні поступки, які нав'язує московський агресор. Включення до Конституції України та подальша реалізація вимог згаданих домовленостей щодо особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донеччини та Луганщини матиме наслідком легалізацію створених Російською Федерацією злочинних терористичних утворень "ДНР" та "ЛНР" і торуватиме шлях для проведення на окупованих територіях України місцевих виборів, надання російській мові офіційного статусу, амністування терористів, формування так званої "народної міліції", фінансування всіх видатків окупованих територій з українського бюджету", - йдеться у тексті документу.

На думку авторів Звернення, це стане продовженням виконання плану Путіна, "спрямованого на руйнацію конституційного ладу та незалежної державності України, блокування курсу нашої держави на європейську та євроатлантичну інтеграцію, її підпорядкування геополітичному диктату Росії".

"Поспішне прийняття змін до Основного Закону під тиском зовнішніх сил і без належного обговорення в українському суспільстві є нехтуванням волею українського народу, якому належить виключне право визначати та змінювати конституційний лад України...

...Тому вимагаємо від президента України і Верховної Ради України оголосити мораторій на внесення будь-яких змін до Конституції України.

Підставою для запровадження такого мораторію є вимога передбачена у частині 2 статті 157 Конституції України, в якій встановлено, що Конституція не може бути змінена в умовах воєнного або надзвичайного стану", - говориться у документі.

Серед підписантів звернення - Дмитро Павличко, Юрій Щербак, Володимир Василенко, Мирослав Попович, Ігор Юхновський, В'ячеслав Брюховецький та інші. У переліку підписантів є члени діючої Конституційної комісії й судді Конституційного Суду Іван Тимченко (1996-2003), Микола Козюбра (1996-2003) та Віктор Шишкін (2006-2015). Також звернення підтримали Володимир Огризко, Богдан Яременко, Олег Рибачук, Тарас Стецьків, Левко Лук'яненко, Степан Хмара, Тарас Возняк.

Зараз ви читаєте новину «"Ні змінам до Конституції України в умовах воєнного стану!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути