пʼятниця, 15 березня 2013 14:44

Не все, що хоче Янукович, він може собі дозволити - експерт про створення фінполіції

Не все, що хоче Янукович, він може собі дозволити - експерт про створення фінполіції
Олександр Пасхавер. Фото: gazeta.ua

Влада не піде на те, щоб створити фінансову поліцію, оскільки це означатиме, що президент взяв шлях на створення авторитарного режиму.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

Відповідаючи на питання, чи буде створена така структура, він зазначив: "Влада не може піти на це, оскільки президент не може управляти виконавчим органом безпосередньо. В Конституції написано, що найвищим органом виконавчої влади є Кабінет міністрів, - заявив експерт. - У нас же не абсолютний монарх, Конституція забороняє йому управляти безпосередньо органами виконавчої влади. Не все, що він хоче, він може собі дозволити. Тобто такої конструкції не може бути".

Також він зазначив, що якби таке сталося, то ми б говорили про державний переворот і захоплення влади. "Це для президента дійсно не вигідно, тому що тоді його влада буде асоціюватися з арештами, репресіями", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович наказав запустити в Україні рейси п'яти лоукостерів

Експерт запевнив, що "саме виділення економічних злочинів - це теж досить безглузда процедура, тому що більшість злочинів, так чи інакше, мають економічне підгрунтя. Таким чином, ця структура може забрати у кого завгодно, що завгодно".

Відповідаючи на запитання, кому може бути це вигідно, він сказав: "Не знаю. Це вже не економічні міркування, а політичні.  Я не думаю, що комусь вигідно зізнатися, що влада хоче стати саме такою".

Пасхавер зазначив, що сам інформаційний привід, тобто створення фінполіції, здається йому "скиданням в Інтернет".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фобії Азарова не стосуються депутатів – Карпунцов про дозвіл приходити на засідання Кабміну

Нагадаємо, у ЗМІ з'явилася інформація про те, що в Кабінеті міністрів розробляють проект по створенню нової служби - фінансової поліції. Документ обіцяє зробити це відомство окремим силовим органом по спецстатусом і мегаполномочіямі, і підпорядкувати його безпосередньо Віктору Януковичу. В Адміністрації президента вже заявляють, що не причетні до цієї пропозиції, а міністр доходів і зборів Олександр Клименко поспішив розповісти, що рішення про створення в Україні фінансової поліції прийме президент. Джерела в Кабміні сказали, що авторство належить "молодій команді", а саме першому віце-прем'єру Сергію Арбузову.

Зараз ви читаєте новину «Не все, що хоче Янукович, він може собі дозволити - експерт про створення фінполіції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути