неділя, 29 грудня 2013 18:21

Спецтема: Євромайдан-2013

"Не дамо зробити з України колонію Москви" - у Києві пройшло народне віче
7

Фото: Фото: Сергій Старостенко

Із намету "Батьківщини" із написом: "Вступ до всеукраїнського об'єднання "Майдан" біля столичного Будинку профспілок виходить Юрій Кравченюк з Тернополя. В руках тримає темно-синє посвідчення учасника цієї організації із номером 30473.

- Відчуваю потребу брати участь у таких громадянських акціях, - говорить Юрій Ярославович. - Надіюся, мене покличуть, коли буде треба. Я підтримаю народне волевиявлення. Можливо, доведеться діяти — пікетувати, захищати та блокувати.

У неділю вранці Кравченюк приїхав на народне віче "Справедливість проти терору". Тут за 2 год. до початку мітингу зібралися приблизно 20 тис. українців. Зі сцени лунає пісня гурту "Танок на майдані Конго" "Молодець". Більшість пританцьовує, аби не мерзнути. Дехто фотографується на фоні барикад та ялинки.

До "майданівського" намету черга — близько 60 людей. В руках тримають заяви із надрукованим текстом: "Прошу прийняти мене до Всеукраїнського об'єднання "Майдан". Цілі об'єднання визнаю та підтримую. Відповідно до чинного законодавства надаю згоду (дозвіл) на обробку моїх персональних даних, наведених у заяві". Тут кожен вписав прізвище, ім'я, по-батькові, адресу, контактний телефон. Поставив дату та підпис.

- Я хвилин сорок тут простояв, - всміхається пенсіонер Ярослав Гап'юк. - Колись за маслом такої черги не було. Спочатку подумав, що то люди прийшли їсти. А виявилося, он воно що. У восьмидесяті я й уявити не міг, що стоятиму таку чергу, аби вступити в організацію.

О 12.00 ведучий зі сцени оголошує про початок віче. Священники читають молитву.

- Дякуємо! - гукають їм у відповідь присутні.

Народний депутат з "Батьківщини" Олександр Турчинов розказує, що є Європейської площі рушила колона автомобілістів, які мають приєднатися до тих учасників Автомайдану, хто їде на "Межигір'я".

- Урааа! - вигукують люди.

Ведучий по черзі запрошує до слова лідерів опозиційних фракцій.

Першим виступає лідер "Свободи" Олег Тягнибок.

- Банду, - кричить.

- Геть, - відгукуються присутні. Так повторюють тричі.

- У кожного з нас є свої мотиви, чому ми прийшли на Майдан, - продовжує Тягнибок. - Когось дістало, хтось без роботи, втратив бізнес через корупціонерів при владі. Комусь болить серце за Україну і майбутнє дітей. Режим Януковича хоче повернути сталінізм і вже присягнув на вірність Кремлю. Однак ми не дамо зробити з України колонію Москви.

- Банду геть! - знову підхоплюють люди.

- Они надеются, что мы устанем и разойдемся по домам. Нет, мы будем бороться, - говорить в мікрофон лідер УДАРу Віталій Кличко. В лівій руці стискає рукавиці. - Ми зможемо перемогти. Ми оголошуємо страйк після свят.

- Молодці! - скандують мітингувальники. Дехто піднімає догори руки, стиснуті в кулак. Кличко також стискає праву руку в кулак, двічі б'є себе в груди в районі серця.

- Ми починаємо антикорупційні розслідування проти членів уряду Миколи Азарова та членів їх сімей, - обіцяє керівник фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк. - Ми почнемо полювання на корупціонерів по всьому світу. Бюджет має повернути кошти, які розкрав Азаров та адміністрація Януковича.

Турчинов зачитує текст маніфест "Майдану". В ньому йдеться про припинення терору проти учасників акцій протесту та звільнення усіх політв'язнів, необхідність відставки уряду і формування нового технічного Кабміну, підписання Угоди про асоціацію, позачергові президентські та парламентські вибори, повернення до Конституції редакції 2004 року та проведення реформ. Присутні підняттям рук його затверджують. На цьому офіційна частина віче завершується.

Зараз ви читаєте новину «"Не дамо зробити з України колонію Москви" - у Києві пройшло народне віче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

255

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути