понеділок, 30 грудня 2013 17:45

"Нашій Конституцій дуже не таланить. Не вистачає поваги"

"Нашій Конституцій дуже не таланить. Не вистачає поваги"
Фото: radiosvoboda.org

Українці не вміють за Конституцією жити і практично не жили, - наголошує в інтерв'ю Gazeta.ua президент ВГО "Інститут виборчого права" Юрій Ключковський. - В 1996 році її прийняли, в 1999 почалися спроби її змін, в 2004 – вона змінена, через два роки вступила в дію. Через чотири роки вже була скасована. Навіть п'яти років не проходило, коли би спокійно діяла і в повному обсязі застосовувалась Конституція.

Чи не варто в таких складних політичних умовах писати нову Конституцію?

- Все залежить від того хто і яку писатиме. Нашій Конституції дуже не таланить. Можна погодитись, що Конституція в редакції 96 року не стала перешкодою для концентрації необмеженої влади в руках однієї особи. Можливо в цьому її треба міняти. Але навіть якщо її змінити в конституційний спосіб, то треба, щоби потім її дотримувались. А коли взагалі вносять зміни в неконституційний спосіб, то нею потім крутять як циган сонцем. Сьогодні ми й отримали таку ситуацію, коли влада діє за принципом – нам можна все, а нашим опонентам закон і Конституція.

Що саме треба змінювати?

- Можна багато думати і говорити про зміни. Однак на першому місці стоїть проблема формування уряду. Якщо він не буде відповідальним перед парламентом, то далеко ми не зайдемо. Сьогодні уряд відповідальний перед однією людиною, тому це означає, що легко в країні реалізується одноосібна авторитарна влада. Треба як мінімум забезпечити парламентське формування уряду. До речі, в демократичній країні такий масовий протест автоматично призводить до відставки уряду, бо він не має права здійснювати владу, коли його настільки не хочуть. Чого варто поглянути на підстави відставки уряду в Латвії, та низки міністрів в Туреччині.  А нам, як  з гуся вода.

Хоча й це не гарантує від парламентського авторитаризму, від більшості та її лідера. Багато відповідальності на громадськості. Саме суспільство має вимагати від влади дотримання законності і конституційного порядку.

Але ми бачимо сплеск громадянської активності останній місяць.

- Це дійсно колосальна школа громадянської активності. Сьогодні на жаль Майдан вперше став за останні 10 років  засобом вимоги від влади дотримання законів та в першу чергу прав людини. Зараз він став єдиним засобом. Це не пройде безслідно, навіть якщо він в конкретній ситуації не досягне успіхів, але на суспільну свідомість він вплинув і буде впливати.

Ви говорили, що питання і в тому, хто писатиме Основний закон. Ви натякаєте на те, що раніше писали непрофесіонали?

- Ні. Я натякаю на те, що сьогодні у нас закони, рішення Конституційного суду, рішення Вищого адміністративного суду пишуться в дуже вузькому колі в єдиному будинку, який дуже захищають правоохоронні органи. Немає процедури, немає спільного, експертного обговорення. Немає ознак, що суспільство хоче саме таких рішень.

Але як зробити, щоби Конституцію не міняли через КС задля інтересів влади?

- Для цього треба єдине – дотримуватись Конституції. Порядок її зміни чітко ж нею встановлений. На жаль КС знехтував цим порядком. 2010 рік (30 вересня 2010 року Конституційний суд прийняв рішення про скасування Конституції 2004 року і повернення до Конституції 1996 року (в результаті чого політична система України обрала більш президентський вигляд) - абсолютно абсурдне скасування. Зміна тексту Основного закону таким чином важко уявити в будь-якій цивілізованій державі.

Деякі експерти вважають правильним це рішення. І називають це "поверненням, а не скасуванням".

- Ні, це не так, бо КС розглянув чинну Конституцію. Це входить далеко за межі його повноважень. Він може розглядати конституційність закону на відповідність Конституції. Але не конституційність самого Основного закону. Тим паче, що за цим текстом Конституції він неодноразово керувався та приймав рішення на його підставі. Якщо він був такий короткозорий, що не побачив це з 2005 по 2009 роки, то не мав цього робити вже в 2010. Він міг лише звернути увагу ВР на порушення.

Україні потрібно якісно нова Конституція?

- Я не впевнений, що нам потрібна якісно нова Конституція. Нам потрібен якісно новий порядок її дотримання, повага до законів. Не певен, що варто її міняти. Але якщо після цього зміниться ставлення до неї, то чого б і ні?

Зараз ви читаєте новину «"Нашій Конституцій дуже не таланить. Не вистачає поваги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

61

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути