четвер, 09 серпня 2012 14:57

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Мовний" закон - це крок до розпалювання громадянської війни - політолог

"Мовний" закон - це крок до розпалювання громадянської війни - політолог
Закон про мови неодмінно стане причиною розколу країни. Фото: zakarpattya.net.ua

Президент України Віктор Янукович підписав Закон №5029-VI "Про засади державної мовної політики". Експерти вважають, що він не буде виконуватись у повному обсязі, дехто наголошує, що цей закон розколює країну.

Василь БРЕНЗОВИЧ, 48 років, депутат Закарпатської облради від Партії угорців України "КМКС", доктор філософії Будапештського університету ім. Л.Етвеша.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для Януковича перспективи партії важливіші за країну"

- Звичайно, кожна національна меншина рада, коли її мовні або інші права розширюються. Але ж в Україні ситуація така, що багато чинних законів і постанов на ділі не фінансуються й не виконуються. Стосується це й мовних та культурних прав національних меншин. Іще 1991-го, за Радянського союзу, було прийнято "Закон про мови", який був головним у цій сфері до останнього часу. В ньому, зокрема, є вимога - у селах, де більшість становить національна меншина, проводити засідання й видавати документи їхніми мовами. Щоб держслужбовці володіли цією мовою. Цього не було і нема. Окремі речі виконувались, а більшість - ні. Й не думаю, що тепер щось істотно зміниться.

Андрій ОКАРА, політолог

- Це крок до розпалювання в Україні громадянської війни, і влада, яка готова приймати й підписувати такі закони, по суті ставить підпис під своєю нелегітимністю. Адже в перспективі цей закон може призвести до наслідків, що, як пишуть лікарі, несумісні з життям. У даному випадку - з життям держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У регіонах готуються висловити недовіру Януковичу через мову

Як людина, що займається політичною експертизою, я можу розписати всі "за" і "проти" прийняття цього закону. Так само, як можна розписати плюси й мінуси рішення влади стріляти в мирних громадян. Але ці питання мають іншу природу, вони є межею, перейшовши яку, влада перестає бути легітимною. У випадку з мовним законом влада створила передумови для посилення в українському суспільстві розбрату, дуже жорстких суперечок, що мають під собою суто віртуальну природу.

Янукович об'єднав Україну в ненависті до свого політичного режиму. Зараз, щоб народ не повстав, влада хоче загострити внутрішні протиріччя. Не думаю, що це принесе позитив цій політичній силі на виборах - але вони так вважають. Бо думають навіть не своїми мізками, а мізками своїх американських консультантів, які й пропонують їм такі сценарії мобілізації електорату.

Зараз ви читаєте новину «"Мовний" закон - це крок до розпалювання громадянської війни - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

88

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути