Ексклюзиви
середа, 08 серпня 2012 12:49

Спецтема: Боротьба за "мову"

Інтелігенція зустрілась із президентом на держдачі "Зоря" - Мовчан

Інтелігенція зустрілась із президентом на держдачі "Зоря" - Мовчан
За словами Мовчана, Янукович не обіцяв заветувати "мовний" закон, але пообіцяв внести в нього зміни. Фото: bpart.kiev.ua

Президент Янукович сказав, що він за такий "мовний" закон, який би влаштовував усіх, щоб Україна була цілісною.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав голова Всеукраїнського товариства "Просвіта", нардеп Павло Мовчан.

"Наша остання надія - на президента. На кого ще покладатися? Тому і поїхали, - говорить він. - Впродовж майже двох годин була викладена головна точка зору про наслідки. Почав цю дискусію Леонід Макарович Кравчук, який чітко показав всю антиконституційність цього закону Ківалова-Колесніченка. Він суперечить у багатьох положеннях. Якщо говорити про послідовність, після Кравчука Драч говорив про інформаційні проблеми в Україні".

Мовчану випало озвучувати ті небезпеки, які криються як наслідки прийняття цього закону.

"Це сепаратизація України. Це російська, угорська, польська, румунська мови, за якими стоять могутні держави, і які розірвуть Україну, тому що, відповідно до цього закону, верховенство Конституції зникає. Сепаратизація буде неодмінно, а це означає, що руйнується вертикаль влади. Це означає, що органи самоврядування беруть гору над виконавчою і президентською гілкою влади. Можна просто передбачити, до чого це все призведе", - сказав Мовчан.

За його словами, інтелігенція зустрічалася з президентом на держдачі "Зоря" у Форосі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтелігенція їде до Януковича - поговорити про "мови"

"Незважаючи на камери, говорили про проблеми і Жулинський, і Марія Влад, яка коротко сказала, що вона вже тривалий час веде з Януковичем внутрішню розмову, щоб він не зробив великої помилки. Президент поділяв наші тривоги, робив певні висновки. Сказав, що він за такий закон, який би влаштовував усіх, щоб Україна була цілісною", - додав голова "Просвіти".

Він зауважив, що Янукович заветувати закон не обіцяв, натомість він пообіцяв внести в нього зміни.

"Я особисто просив Януковича, щоб він заветував цей закон, а натомість прийняти закон "Про статус української мови як державної", який є зареєстрований у стінах Верховної Ради і мною підготовлений. Я посилався на світову практику і сказав, а потім вже можна розглядати закон "Про мовну політику", а не засади. Головна тривога наша пов'язана з цим законопроектом, який уже підписав Литвин. Він запропонував створити робочу групу по підготовці змін. Я технологію не знаю. Мабуть, створиться робоча група, яка внесе зміни. Але я сказав, що це справа виключно Верховної Ради, тому ви можете зупинити ці небезпечні процеси. Це може бути тільки дорадча структура, бо все вирішує ВР. Тому від волі більшості залежить доля цього закону", - зауважив Мовчан.

Нагадаємо, вчора на зустріч із президентом Віктором Януковичем у Крим прибула українська інтелігенція. Серед присутніх на зустрічі були колишній президент Леонід Кравчук, поет Іван Драч, голова Всеукраїнського товариства "Просвіта" Павло Мовчан, академік, директор Інституту літератури ім. Шевченка Микола Жулинський, архітектор Лариса Скорик, письменниця Марія Влад, Петро Кононенко, Дмитро Стус, Андрій Демиденко та інші.

Зараз ви читаєте новину «Інтелігенція зустрілась із президентом на держдачі "Зоря" - Мовчан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути