понеділок, 27 лютого 2017 21:33

Міжнародник розповів про підводні камені механізму призупинення безвізу з ЄС

Міжнародник розповів про підводні камені механізму призупинення безвізу з ЄС
фото: Lowcost Avia

Остаточна версія механізму призупинення безвізу відрізняється від первісної. Про її відмінності та особливості написав експерт з міжнародних відносин Олександр Сушко на своїй сторінці у Facebook.

"Однією з підстав початку призупинення безвізу може бути зростання більше, ніж на 50% нелегальної міграції з певної країни, яка вимірюється не тільки кількістю виловлених нелегалів, але й числом недопущених до перетину кордону. Це - ризик, адже багато що залежить від прискіпливості прикордонників, а вона - від наданих прикордонникам інструкцій", - пише Сушко.

За його словами, додатковою причиною призупинення визначили "значні виклики громадській безпеці". Наприклад, зростання статистики важких злочинів, скоєних громадянами певної країни.

Підставою призупинення безвізу відтепер може бути регрес у реформах, здійснених у рамках процесів візової лібералізації. В нашому випадку у зоні ризику - електронні декларації, каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гройсман анонсував безвіз для українців до літа

"У випадку запуску механізму призупинення, можуть ввести візи тимчасово, строком на 9 місяців, а потім, якщо проблему не усунуто, ще на 18 місяців. Якщо знову ж проблему не вирішили, країну можуть вилучити із списку "безвізових.

Цікаво, що призупинення може стосуватися не всіх громадян країни, а "окремих груп", що теж не має аналогів у попередній практиці Шенгену", - пояснює міжнародник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грузія остаточно отримала безвіз; на черзі - Україна

"Найважливіше - сьогоднішнє рішення відкриває шлях до запланованих на завтра переговорів між інституціями ЄС , тріалогу з українського питання. Ми зараз в тій стадії розгляду безвізу, на якій Грузія перебувала у грудні. Відставання - десь два з половиною місяці" - наголосив Сушко.

27 лютого Рада Євросоюзу прийняла механізм призупинення безвізового режиму з третіми країнами, що блокувало скасування візового режиму для України.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародник розповів про підводні камені механізму призупинення безвізу з ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути