вівторок, 24 березня 2009 16:12

Між Україною і Росією розгортається війна за транзитні шляхи - Фесенко

Між Україною і Росією розгортається війна за транзитні шляхи - Фесенко
Газова декларація між ЄС та Україною - це тільки перший крок до можливої угоди і до конкретних рішень щодо суми і до конкретної програми модернізації ГТС. Про це сказав політолог Володимир Фесенко в коментарі Gazeta.ua.

Відповідаючи на запитання, чи загостряться стосунки між РФ і Україною після підписання цієї декларації, Фесенко сказав, що за нинішніми різкими заявами Росії поки що не може бути якихось конкретних рішень.

"Зі сторони Росії з"явилася перша ознака гри на ціні за газ. Очікували, що ціна у другому кварталі буде 270 доларів за тис.куб, російська сторона назвала 280 доларів за тис.куб. Десять доларів - це така невеличка цифра. Але, якщо порахувати обсяги газу, це вже не так і мало. Тому я думаю, що Росія зараз поки інформаційно шантажує Європу в першу чергу. Але певною мірою і Україну", - сказав політолог.

В Росії роздратовані тим, що саме Тимошенко підписала газову декларацію

На його думку, в Росії дещо роздратовані тим, що саме Юлія Тимошенко підписала газову декларацію. Таким чином, за словами Фесенка, це спростовує різні міфи про те, що Тимошенко на боці Росії.

"В тому випадку, коли йдеться про інтереси держави, слава Богу, українські політики можуть хоча б на час забувати про свої внутрішньо-політичні війни", - сказав він.

За його словами, зараз починається серйозна боротьба за те, яким чином і якими шляхами буде транспортуватися газ зі Сходу, йдеться не лише про Росію, а й про Центральну Азію, в Європу.

"Росія хоче все ж таки притиснути Європу, щоб вона фінансувала та інвестувала гроші не лише в модернізацію української ГТС, а також в ті проекти, в яких зацікавлена РФ. Йдеться про Північні і Південні потоки. Для Росії це принципово важливо", - говорит Фесенко.

"По-друге, мета Росії щодо української ГТС - якщо не прямо, то опосередковано взяти її під контроль, обмежити суверенітет України. Тут принципові російські інтереси. Коли Путін каже, що Європа може взяти під свій контроль українську ГТС, чи Україна може втрати її на користь Європи, то це - нещира позиція. Бо це якраз те, чого добивається Росія", - каже політолог.

За словами Фесенка, Європа зацікавлена не в контролі над українською трубою, а в певних гарантіях того, що гроші, які будуть виділені на модернізацію ГТС будуть використані саме на ці цілі, а не будуть розкрадені.

"І тому боротьба навколо питань модернізації української ГТС і того, які саме транзитні проекти будуть підтримуватися Європейським союзом, боротьба навколо подальших шляхів розвитку енергетичного ринку лише починається", - зазначив Фесенко.

Gazeta.ua
Зараз ви читаєте новину «Між Україною і Росією розгортається війна за транзитні шляхи - Фесенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути