вівторок, 25 листопада 2014 14:19

Між Порошенком і Путіним існують непублічні домовленості - політолог

Між Порошенком і Путіним існують непублічні домовленості - політолог
Фото: fakty.ua

 Політолог Антон Круть сумнівається у тому, що Захід визнає анексію Криму.

"США ніколи не змириться з тим, що Росія анексувала Крим. У Європи щодо Росії більш м'яка позиція. Але навіть вона навряд чи на це піде. Відношення до Путіна показав саміт у Брісбені, де канцлер Німеччини Меркель зайняла дуже жорстку позицію щодо Росії. Позиція Німеччини дуже нагадала позицію Великобританії, яка близька до США", - сказав Круть в коментарі Gazeta.ua.

Він також сумнівається у тому, що українська влада погодиться віддати Крим. Проте не виключає існування неформальних домовленостей між керівництвом Росії та України.

"Анексія Криму публічно визнаватися однозначно не буде. Це дуже великий ризик для наших політиків. Проте існує думка, що у Мінську були певні непублічні домовленості між президентами України та Росії щодо, наприклад, постачання продовольства на півострів. Що зараз і відбувається у зв'язку з труднощами на Керченській переправі. У серпні Крим отримав статус вільної економічної зони. Це дозволяє деяким підприємствам, наприклад Фірташа, абсолютно безперешкодно там працювати та отримувати прибутки. Це також могло стати предметом непублічних домовленостей щодо Криму", - припустив політолог.

Круть не виключає, що за такою схемою окремі підприємства продовжать працювати й на Донбасі.

"Міністр фінансів Шлапак вже заявив про створення вільної економічної зони в окупованому Донбасі. Це насамперед вигідно крупним підприємствам, які там розташовані. Мова йде про "Стірол", сіверськодонецький "Азот"", - каже Круть.

Він висловив сподівання, що такі не формальні домовленості - тимчасові явища і в "перспективі це крастиме кар'єру в президента чи прем'єра".

Раніше редактор російського видання "Независимая газета" Костянтин Ремчуков, посилаючись на керівника МЗС Німеччини Штайнмайєра заявив, що виконання мінських домовленостей Росією приведе до скасування санкцій. Таким чином, на думку Ремчукова, ЄС готовий визнати анексію Криму, бо питання півострова в мінському договорі не прописане.

"Кремлю подали сигнал: хлопці, припиніть підтримувати на сході України сепаратистські тенденції, припиніть забезпечувати їх зброєю і руйнувати територіальну цілісність України і тоді ви зі своїм Кримом, Причорномор'ям і Севастополем з двома суб'єктами федерації новими будете жити, а ми будемо з вами розвивати відносини", - сказав Ремчуков в ефірі радіостанції "Ехо Москви".

Зараз ви читаєте новину «Між Порошенком і Путіним існують непублічні домовленості - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути