середа, 29 травня 2013 09:52

Мін'юст хоче розкривати спонсорів кандидатів у народні депутати

Мін'юст хоче розкривати спонсорів кандидатів у народні депутати
Фото: izvestia.ru

У Міністерстві юстиції запропонували оптимізувати фінансування виборчих фондів кандидатів у народні депутати з урахуванням рекомендацій європейських інститутів.

Проект додаткових пропозицій по внесенню змін до закону "Про вибори народних депутатів" був оприлюднений на сайті Міністерства юстиції, передає "Комерсант-Україна".

"Головна рекомендація європейських інститутів - зробити більш прозорими правила виборів, у тому числі фінансування партій і кандидатів. Найчастіше на виборах використовуються кошти, отримані нелегальним способом, - без сплати податків, з незрозумілих джерел. Кандидати повинні виходити на чесну фінансову політику", - заявив народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

В опозиції на це положення відреагували неоднозначно. "Партія влади хоче контролювати всіх юридичних і фізичних осіб, які фінансують кандидатів у депутати, щоб чинити тиск на тих, хто підтримує опозицію. Це завдання, яке було поставлено перед Олександром Лавриновичем (міністр юстиції. - ред.)", - вважає член комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Володимир Бондаренко ("Батьківщина").

"У нас заборонено фінансувати партії іноземним громадянам та інститутам, щоб інша країна не могла впливати на волевиявлення українського народу. Так що це правильна пропозиція", - вважає у свою чергу його колега по комітету Наталія Новак (УДАР).

У відомстві також мають намір зобов'язати розпорядників коштів виборчих фондів партій та кандидатів в одномандатних округах подавати в Центрвиборчком і окружні виборчі комісії відповідно проміжні фінансові звіти про надходження та використання коштів за 20 днів до голосування.

Одне з головних нововведень - можливість виносити попередження про скасування реєстрації кандидата в депутати, якщо були порушені строки відкриття виборчого фонду, строки надання виборчим комісіям звітів про надходження і використання коштів фондів або ж у разі внесення розпорядником фондів у фінансовий звіт недостовірних даних .

Зараз ви читаєте новину «Мін'юст хоче розкривати спонсорів кандидатів у народні депутати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути