субота, 18 травня 2013 23:06

"Ми побачити репетицію майбутньої президентської кампанії" - експерт про сьогоднішні мітинги

"Ми побачити репетицію майбутньої президентської кампанії" - експерт про сьогоднішні мітинги
Володимир Фесенко Фото: ohlyad.com

Сьогодні опозиція і влада провели репетицію майбутньої президентської кампанії. Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив політолог Володимир Фесенко.

"Я розумію логіку акції влади проти опозиції. Зокрема, з антифашистською риторикою. Це репетиція майбутньої президентської кампанії. І з боку опозиції. Тобто опозиція провела репетицію, і влада теж вирішила провести репетицію, відпрацювати деякі технології і т.д. Але чи не зарано? Майже два роки до президентських виборів. Саме це мене здивувало. На мій погляд, влада могла відповісти повним ігнорування цих акцій (опозиції - ред.). Влада обмежує доступ до Києва прихильників опозиції – це теж, до речі, підготовка до майбутніх президентських виборів. Це теж технології. Інша річ демократично, чи не зовсім демократично. Але це технологія", - сказав він.

За його словами, сьогодні також відбулася репетиція громадських протистоянь.

"Те, що влада провела контракцію, це зробило додаткову напружену атмосферу навколо подій у Києві. Відповідно воно посилило ставки акції опозиції. І це вже було на користь опозиціонерів, а не на користь влади. Інша проблема конфліктів, зіткнень між прихильників опозиції та прибічників влади. Сьогодні це також сталося. Це теж була певна репетиція. На жаль, це була репетиція громадянського протистояння. Це теж, між іншим, проблеми і для опозиції, і для влади. Тому що опозиція може потренуватися, але якщо це дійде до серйозних зіткнень, то можуть суттєво програти, як програла в 2001 році. З іншого боку, для влади будь-яке штучне посилення політичної напруги - небезпека. Тому що це дестабілізація політичної ситуації", - зазначив Фесенко.

Він зауважив, що ситуація в квітні, на початку травня була абсолютно спокійною і ніхто не чекав ніякої великої загрози від акції опозиції.

"Ніхто владу захоплювати не готовий зараз. Я думаю, що не було й таких бажань та намірів у опозиції. Але виникли такі бажання провести контрдії, контракцію. Відповідно виникло протистояння між владою і опозицією в Києві. Добре, що не було якихось достатньо серйозних негативних наслідків. Обидві сторони потренувалися. Але мені здається, що і з боку опозиції, і з боку влади це був певний фальстарт. Зарано ще займатися президентськими виборами і їх репетицією. Зараз головна тема, про яку треба піклуватися, це підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. І якщо б виникнули сьогодні якісь конфлікти між владою та опозицією, це могло б зробити серйозні перешкоди для підписання угоди. Слава Богу, що нічого серйозного не відбулося. Але ризики залишаються на майбутнє. Думаю, що з сьогоднішніх акцій треба зробити висновки: треба відкласти з'ясування стосунків на певний час. Зараз треба працювати на державні а не партійні інтереси", - наголосив політолог.

"Ми побачити репетицію майбутніх президентських виборів. Це був фальстарт. Тому, я думаю, негативу від сьогоднішніх акцій більше, ніж позитиву", - додав він.

Він вважає, що сама акція опозиції не несла загрозу владі.

"Ніякої прямою загрози для влади акція опозиції з себе не представляла. Вона не була такою прямою загрозою. Напруга була штучно посилена. Опозиція певною мірою виграла від того, що створилася ситуація прямого конфлікту – між опозицією і владою. Вона від цього виграла", - сказав Фесенко.

 

Зараз ви читаєте новину «"Ми побачити репетицію майбутньої президентської кампанії" - експерт про сьогоднішні мітинги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути