субота, 06 квітня 2013 12:06

"Ми або виходимо на вулицю, або скочуємося до стану бидла. Іншого шляху немає"

"Ми або виходимо на вулицю, або скочуємося до стану бидла. Іншого шляху немає"
Роман Шрайк. Фото: www.mukachevo.net

2 квітня опозиція провела під стінами Верховної Ради мітинг проти непризначення народними депутатами дати виборів у Києві. Однак, не зважаючи на широку рекламу цієї акції, людей зібралося не багато.

На думку блогера Романа Шрайка, кияни поки не відчули, що їм дійсно потрібен мер і Київрада, саме тому масово на акцію не вийшли. Про це він сказав в інтерв'ю Gazeta.ua.

Чому акція не вийшла такою масовою?

- Звісно, межі досконалості організації бути не може. Але ми не можемо сказати, що оголошення про акцію не було. В Інтернеті інформація була, окремі люди, не пов'язані з опозицією, роздавали листівки, були оголошення і по радіо. Тобто, інформація була. Зрозуміло, що не до кожного киянина достукалися.

Але все рівно, варто нагадати, що на наших очах останні тижні також були і мітинги у західних областях. І в тих же Чернівцях, Вінниці чи Тернополі людей приходило не менше, ніж було у Києві. Хоча там теж тоді був робочий день, а населення там в рази менше, ніж проживає у Києві. Та й не можна сказати, що на тих мітингах була якась супер ідея, яка спонукала людей прийти.

Тобто, це не свідомість киян?

- Так, ми можемо говорити, що киян поки влаштовує така ситуація, яка є в країні. Їх це не зачіпає, вони не відчувають необхідності у тому, щоби в Києві був мер і була Київрада. На жаль, поки це говорить саме про це. Адже людей на акції могло бути в 5 разів більше.

На Вашу думку, кияни дозріють до того, щоби більш активно проявляти свою позицію?

- Хочеться в це вірити. Я футбольний вболівальників і можу сказати, що у тих же обласних центрах, де в 10 разів менше мешканців, часто приходило вболівальників на матчі своїх команд стільки ж, скільки на матчі "Динамо".

Тобто, це такий столичний ефект. У киян, може, настільки різноманітне життя, що у них є заняття і кращі, ніж ходити на такі акції.

Які можна зробити висновки, щоби у майбутньому такі акції були більш масовими?

- Я вважаю, що у нас все рівно іншого виходу немає - рано чи пізно цю владу потрібно буде прибирати саме за допомогою масових мітингів. Адже вона розуміє тільки силу . Тому жодних вільних виборів чи якогось іншого демократичного сценарію не відбудеться. Чим далі, тим все більше до себе перебираються всі важелі, тобто, ці важелі вже, фактично, опинилися в одних руках. Законодавчі речі зараз проводяться взагалі якісь дикі. Наприклад, той же закон про референдумі, який може взагалі оголосити Януковича вічним. І жодних юридичних способів протидії цьому не має.

Тому рано чи пізно наше суспільство стане перед вибором: чи ми виходимо, висловлюємо свою точку зору, і виходимо не 5 чи 10 тисячами, а 50-100, і зупиняємо цей брєд, або ми скочуємося до стану абсолютного бидла.

Є думка, що людям, аби вийти, потрібен лідер. Ви згодні з цим?

- На жаль, Янукович теж розділяє цю думку. Саме тому Тимошенко і Луценко сидять в тюрмі. Якщо з'явиться якийсь ще явний лідер, не опозиційний сувереніат, який є зараз, а хтось із них явно виділиться, то не факт, що він теж там (за гратами) не опиниться.

Однак, чи буде лідер, чи не буде, я вважаю, що наше суспільство має вже зробити певний крок, якщо ми хочемо вижити як суспільство, стати нормальними громадянами, рухатися до якихось європейського розуміння взаємовідносин. Ми маємо зробити крок, і від шанування лідерів переходити до шанування якихось принципів та ідей.

Лідер може не з'явитися, але це не значить, що ми маємо покірно чекати і прийняти таке життя.

Зараз ви читаєте новину «"Ми або виходимо на вулицю, або скочуємося до стану бидла. Іншого шляху немає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

193

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути