четвер, 03 січня 2013 13:58

Спецтема: Луценко за ґратами

Луценко досі не знає, чи зареєстрували його заяву про злочин

Луценко досі не знає, чи зареєстрували його заяву про злочин
Ігор Фомін. Фото: obozrevatel.com

Ув'язнений екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко досі не знає, чи зареєстрували його заяву про злочин.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав адвокат Луценка Ігор Фомін.

"Треба зрозуміти, що усе буде відбуватися. Мета цієї заяви — дуже проста. Є факт, встановлений Європейським судом з прав людини про те, що Юрій Луценко 500 днів перебував за ґратами без будь яких на це правових підстав. Відповідно, він же не самостійно пішов до слідчого ізолятора. Він навіть вимушений був голодувати, щоб звернути увагу тих осіб, які повинні відповідно до законів України контролювати законність або незаконність затримання та арешту. Усі ці особи є, вони приймали ці рішення. Оскільки факт порушення закону у цьому випадку, з точки зору Конвенції з прав людини встановлений, він і звернувся із заявою про злочин. Зробив це для того, щоб Генеральна прокуратура України зареєструвала цю заяву і провела по ній досудове слідство. Повинні також визначити осіб, які діяли з порушенням вимог законодавства України, які винні у тому, що Юрій Луценко за ґратами, які винні у тому, що держава Україна вже сплачує Луценкові 15 тисяч євро за моральну шкоду. Цих осіб повинні залучити до відповідальності", - каже Фомін.

Адвокат пояснив, що "відповідно до кримінального процесу, вони повинні, отримавши заяву, одразу її зареєструвати і почати досудове розслідування".

"Строки обмежаться лише після того як вони приймуть рішення стосовно конкретних осіб, тобто зроблять повідомлення про підозру. Зараз ще таких строків немає. 26 грудня заява направлена до Генпрокуратури, але ми не знаємо чи вона була зареєстрована. До цього часу ми не отримали від прокуратури будь-яких листів про те, що ця заяву зареєстрована. Якщо цього не станеться, ми будемо звертатися до Генпрокуратури і допитуватися чому не зареєстрована і хто здійснюватиме за цією справою досудове розслідування", - каже Фомін.

Адвокат припускає, що Генпрокуратура може закрити кримінальну справу.

"Якщо вони закриють кримінальну справу, сьогодні у них немає інших можливостей, ми будемо оскаржувати це у суді. Адже вважаємо, що відповідно до нинішнього законодавства ці обставини є беззаперечними. Рішення Європейського суду відповідно до нового КПК є беззаперечним доказом", - наголосив Фомін.

Раніше Юрій Луценко написав чергову заяву про злочин, скоєний заступником генпрокурора Ренатом Кузьміним та іншими посадовцями прокуратури. Він наголошує, що саме Кузьмін та його колеги винні в арешті, який Європейський суд із прав людини визнав незаконним.

Зараз ви читаєте новину «Луценко досі не знає, чи зареєстрували його заяву про злочин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути