вівторок, 08 травня 2012 11:33

Литвин хоче, щоб День Перемоги й надалі залишався державним святом

Литвин хоче, щоб День Перемоги й надалі залишався державним святом
Володимир Литвин написав статтю про Перемогу. Фото: donbass.ua

Голова українського парламенту Володимир Литвин вважає, що День Перемоги має залишитися державним святом.

Таку думку Литвин висловив у своїй статті "Перемога 1945 року: історична реальність і громадська рефлексія", опублікованій у парламентській газеті "Голос України" у вівторок, інформує прес-служба Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Націоналіст розповів, кого варто вшанувати 9 травня

Голова парламенту підкреслив, що останнім часом "звучить чимало голосів з пропозиціями відзначати замість Дня Перемоги дні скорботи, пам'яті, жертв війни".

"Подібно до всіх націй, ми маємо право пишатися військовими перемогами свого народу, його героями незалежно від того, подобається це комусь чи ні. А одночасно пам'ятати понесені втрати, оплакувати жертв і шанувати їх пам'ять", - вважає Литвин.

Він також нагадує, що в рядах Червоної армії боролися з ворогом понад 6 млн українців.

"Їх перемога - це вінець, вершинний прояв генетичної життєвої сили, яка підтримує, незалежно від політичних режимів чи ідеологічних побудов, творчий потенціал нації, її оптимізм, зв'язок поколінь, духовну неперервність її родовіду", - вважає глава українського парламенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров День перемоги проведе у Катарі

Він упевнений, що перемога над фашизмом є загальним досягненням українського та інших народів Радянського Союзу і світу, і її вдалося досягти "в рамках певного консенсусу між державою і суспільством".

"Не дивлячись на різницю політичних симпатій і орієнтацій, об'єктивно у перемозі над нацизмом-фашизмом були зацікавлені всі категорії населення", - підкреслив він.

Також голова парламенту висловив думку, що держава повинна виробити нові підходи до політики в сфері пам'яті. "Сучасні глобалізаційні тенденції, відкритий вихід в інформаційний простір, нові засоби комунікації завдяки соціальним мережам, ставлять державу перед необхідністю вироблення нових підходів до політики в сфері пам'яті," діалогу "з суспільством", - заявляє Литвин.

Він висловив упевненість, що перемога у війні проти гітлерівської Німеччини та її союзників "не вимагає постійного ретушування і лакування". "Чим більше ми дізнаємося про цю справді епохальну, але суперечливу і трагічну епопею, тим повніше зможемо осягнути її місце в нашій історії, вплив на долі учасників і очевидців, а в цілому - на складну діалектику суспільно-політичних процесів в сучасному світі", - підсумував Литвин.

Зараз ви читаєте новину «Литвин хоче, щоб День Перемоги й надалі залишався державним святом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

28

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути