понеділок, 21 листопада 2011 16:22

Лідери Майдану мають покаятися — політолог

Лідери Майдану мають покаятися — політолог

Керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає заборону проводити акції на Майдані Незалежності 22 листопада немотивованою.

Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Останнім часом в Україні протестні акції відбуваються майже щодня, - зауважив полвтолог. - Забороняють, як правило, тільки політичні. Спрацьовують побоювання влади — "комплекс Майдану". Хоча прямої і великої загрози від таких акцій нема, бо вони не є масштабними. Більшість українців не хочуть виходити на вулицю заради політичних цілей, бо не довіряють ні владі, ні опозиції. Набагато більший рівень підтримки соціальних протестів. Тому цими заборонами влада перегинає палку, дає підстави для критики в обмеженні політичних прав громадян".

На думку фахівця, акції на сьому річницю Помаранчевої революції не будуть масштабними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою повинна бути політика національної пам'яті? Три складові

"Ми вже чули не раз обіцянки зібрати 20 чи 100 тисяч, - каже Фесенко. - А збирають удесятеро менше. Але справа не в тому, скільки буде. Люди, які брали участь у тих подіях, хочуть відзначити їх. Тому варто було не забороняти, а чітко визначити місце і час, характер акції тощо. Не думаю, що мітингувальники почнуть битися з "беркутівцями", хіба що сама міліція почне силові дії. Поспілкуються між собою та й розійдуться".

Політолог вважає, що відзначення цієї дати може об'єднати опозицію.

"Хоча б ті політичні сили, які мали причетність до подій 2004 року. Одна з причин нинішньої низької активності українців — розчарування в лідерах Майдану. Люди пам'ятають, що їм обіцяли і що потім сталося. Але українська опозиція не має права забувати про Майдан. Її лідери повинні відзначати річницю, нагадувати, що вони є носіями тих цінностей, мають каятися перед виборцями, що не все виконали і не завжди їх поведінка була адекватною очікуванням людей", - підкреслює Володимир Фесенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Націоналісти побачили в антипартійному заклику КУПР "лапу" Партії регіонів

Як повідомлялося, 22 листопада Коаліція учасників Помаранчевої революції планує святкувати День Свободи на Майдані Незалежності, а також на проїжджій частині Хрещатика до вулиці Прорізної. Київський окружний адмінсуд заборонив акції на Майдані за позовом міськадміністрації.

Столична влада запропонувала провести мітинги на Європейській, Бессарабській, Контрактовій та інших площах.

Зараз ви читаєте новину «Лідери Майдану мають покаятися — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути