пʼятниця, 06 грудня 2013 20:30

Леоніда Даценка хочуть зняти з перегонів за "неправильні" вірші

Леоніда Даценка хочуть зняти з перегонів за "неправильні" вірші
Фото: progolovne.ck.ua

Збірку віршів Леоніда Даценка – кандидата в депутати по 197 Канівському округу вилучили сьогодні з кількох черкаських бібліотек працівники прокуратури. Правоохоронці пояснили, що діють у рамках провадження кримінальної справи по факту закликів до антисемітизму. В іншій бібліотеці версія була не такою: мовляв, у книгах Даценка містяться заклики до насильства, тому вони підлягають вилученню.

За збірку "І янгол з автоматом на плечі", в 2011 році Даценку вручили обласну премію імені Василя Симоненка. Тоді голова Черкаської ОДА Сергій Тулуб відмовився вручати нагороду, назвавши поезію опозиціонера насильницькою. Окремі представники влади взагалі назвали книгу антисемітською. Зрештою, Тулуб розігнав комісію, яка вручила премію опозиціонеру й створив нову із чиновників.

Черкаські опозиціонери вважають що це – політичне переслідування з метою зняти Леоніда Даценка з виборів, адже він є єдиним кандидатом від опозиції по 197-му "проблемному" окрузі.

– Питання не в книзі, а в тому, що Даценко – координатор Ради опозиційних сил Черкащини, – каже голова фракції "Батьківщина" у Черкаській обласній раді Володимир Гресь. – У минулому році він був єдиним кандидатом від Об'єднаної опозиції по 197-му виборчому окрузі, де переміг олігарха Богдана Губського. І Тулуб зробив усе, щоб цей округ став проблемним. Тепер залишилось Даценка засудить, і як Шевченка вислати десь з України із забороною писати і малювати.

– Палили книги "неугодних" митців та вилучали їх із бібліотек у фашистській Німеччині та Радянському Союзі, – обурюється голова черкаської обласної Спілки письменників України Валентина Коваленко. – Якщо черкаські правоохоронці пішли цим шляхом, то це свідчить про встановлення тоталітарного режиму.

Між тим опозиціонери обурюються, що черкаська влада і правоохоронці досі не розслідують справжні прояви антисемітизму. Нагадаємо, 6 квітня цього року невідомі молодики, перевдягнувшись у футболки "Бий жидів!" у наметах Партії регіонів, побили на мітингу опозиції кількох мітингувальників. Народний депутат від "Свободи" Юрій Сиротюк затримав кількох провокаторів і передав їх в руки правоохоронців, однак ті їх відпустили. Пізніше міліція офіційно дала роз'яснення, що фраза "Бий жидів!" не розпалює національну ворожнечу і не є антисемітизмом.

Зараз ви читаєте новину «Леоніда Даценка хочуть зняти з перегонів за "неправильні" вірші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути