четвер, 26 липня 2012 13:51

Спецтема: Боротьба за "мову"

Кузьмін може відкрити кримінальну справу проти Литвина - політолог

Кузьмін може відкрити кримінальну справу проти Литвина - політолог
Психологія донецьких: використали – викинули. Фото: obozrevatel.com

Спікер Володимир Литвин підпише мовний законопроект і залишиться на посаді. Так стверджує джерело в Кабміні. Члени Народної партії кажуть, що ніби голова Верховної Ради хоче подивитися результати соціологічних досліджень у себе на окрузі в Житомирській області і після того прийняти остаточне рішення.

- Не треба перебільшувати та применшувати роль Литвина в цій історії, - говорить політолог Віктор Небоженко. - За цією ситуацією маячить фігура президента Віктора Януковича, якому не вигідно підписувати мовний закон. Тому відволікають увагу на спікера, аби він взяв на себе удар. Тут соціологія ні до чого. Володимир Михайлович не схожий на людину, яку раптом почала цікавити громадська думка. Адже результати виборів залежатимуть від адміністративного ресурсу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шкіль: "У владі є люди, які із задоволенням розстріляють народ, а не тільки підпишуть "мовний" закон"

Що буде, якщо Литвин підпише мовний закон?

- Тоді вмикається лічильник у Януковича, якому Литвин перекине  палаючу кулю. Завдяки політичним баталіям закон виглядає, як документ закріплення російської мови проти української. Насправді погано їм обом. Він вигідний маленьким, але дуже активним нацменшинам – татарам, полякам, угорцям. Навіть росіяни дуже прохолодно сприйняли цей законопроект. Вони почитали та побачили, що він в якійсь мірі перегукується із законом прибалтійських країн, де російська мова є маркером для другосортних громадян. Просто через те, що донецькі при владі, ця мова виглядає крутою. Але завтра щось зміниться в країні, і цей документ буде працювати проти російськомовного населення.

Яке майбутнє у Литвина?

- Він добре знає психологію донецьких: використали – викинули. Тому боїться, що коли він підпише, то вони не допоможуть йому на виборах. Якщо не підпише – не проходить до парламенту. Це елементарно робиться: Кузьмін відкриває проти нього справу у зв'язку із появою нових обставин вбивства Георгія Ґонґадзе. Навіть придушувати не будуть. А рейтинг зникне. Однак це не означає, що у Литвина немає політичного майбутнього. У нас же дивна країна. Якщо серйозно розглядається питання, аби Плющ став головою Верховної Ради, то про що говорити? Я вже не кажу про Ющенка, який прокинувся, як Вій Гоголя. Хто міг подумати два роки тому, що він на цих виборах знатиме, як отримати необхідні п'ять відсотків?!

Як за нинішніх умов діяти Януковичу?

- Він може повернути законопроект до парламенту на доопрацювання. Це звичайна практика. Але Янукович – це людина, яка ніколи не робить крок назад. Це доводиться робити Литвину, у якого через такі кроки виходить танець маленьких лебедів. Отак він "відбиває чечітку" на столі голови Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо Литвин пішов аж на відставку, значить – реально відчув: Янукович закон підпише"

Як може вплинути підписання мовного закону на рейтинг президента?

- У Януковича є 25 відсотків електорату, які у будь-якому випадку проголосують за нього. Навіть якщо він змінить стать і стане сумішшю Інни Богословської, Олени Бондаренко та Наталії Вітренко. Справа в іншому – може зруйнуватися імідж стабілізатора. Зараз він Заходу і Росії показує: я міцно тримаю країну в віжках. Як тільки він вводить цей закон, не знатиме, за що хапатися. Бо це не сприйме українська молодь. Вона стільки років перелаштовувалася на українську мову, а тут буде змушена повертатися назад. Це як в спеку випити пляшку горілки, а на наступний день не пити води – знущання над організмом.

Акції протесту можливі?

- Молодь завжди готова до радикальних дій. Як тільки збирається декілька молодих людей, будь-який дільничний знає, що це погано закінчиться. Що вже говорити про сотні й тисячі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин піариться на мові: все було домовлено, аби підвищити його рейтинг

Чому тоді під Українським домом акція не була такою масштабною?

- Мова – це не те, що діє миттєво. Якби сьогодні заборонили куріння, завтра десять тисяч курців голодували б під Українським домом разом із "Беркутом". Бо це первинна необхідність. 1 вересня молодь повернеться із відпочинку, обговорить мовне питання і тоді будуть дії. Вони не реагують на абстрактні речі. Наприклад, було вкрадено два мільярди з коштів на чемпіонат Євро-2012. Став багатшим Колесніков та ще хтось. Але ніхто через це не голодував. Навіть якщо побудують погані дороги, автомобілісти не будуть протестувати.

Зараз ви читаєте новину «Кузьмін може відкрити кримінальну справу проти Литвина - політолог ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути