четвер, 11 квітня 2013 20:50

Кримських татар у органах влади змінюють на "пацанів з Донбасу"?

Кримських татар у органах влади змінюють на "пацанів з Донбасу"?
Мустафа Джємілєв Фото: muftiyat.com.ua

Влада Кримської автономії проводить дискримінаційну кадрову політику по відношенню до корінного населення півострова. Про це заявив народний депутат, лідер меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джємілєв під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин у Сімферополі.

За його словами, чиновників-кримських татар, які працювали на керівних посадах, зняли з роботи за етнічною ознакою. На їх місце призначали, як привило, вихідців з Донецької області. Процес "вичавлення" татар з посад активізувався три роки тому, після президентських виборів, вважає нардеп.

"Ми маємо справу з етнічними чистками. Звільнили 20 людей, які обіймали відповідальні посади. Основна причина звільнення полягає у тому, що їх рекомендував меджліс. І без того корінне населення представлене у виконавчих структурах тільки на 3%. Хоча нас в автономії приблизно 14% від загальної чисельності. В якій країні світу є така дискримінація по відношенню до корінного народу?!", – обурився Джємілєв.

Представники влади кажуть, що призначають фахівців з огляду на професійні якості, але голова меджлісу з цим не згоден.

"Заступнику міністра охорони здоров'я Таіру Мусаєву сказали, що він "не вписується у нову команду", у якій домінують вихідці з Донбасу. Ми живемо на окупованій території, що представники корінного населення не вписуються у чиїсь "схеми"?! За такою логікою звільняли заступника Рескомітету земельних ресурсів. На його місце поставили "правильного пацана" з Донецької області. Тепер ми не знаємо, що коїться у цій галузі", – розводить руками нардеп. Він також назвав ще декілька прізвищ звільнених керівників з числа кримських татар.

Джємілєв заявив про необхідність звернення до Генерального прокурора України від імені Комітету для розслідування "так званої кадрової політики в Криму". Голова Комітету Валерій Пацкан запевнив, що питання та конкретні факти будуть детально вивчені.

Депутат Верховної Ради Криму від Партії регіонів Рустам Терміргалієв заперечив інформацію Мустафи Джемілєва. Терміргалієв відзначив, що за 20 років існування Кримської автономії у її жителів виробився свого роду "імунітет до гучних політичних заяв". За його словами, ніяких етнічних чисток у професійному середовищі нема.

"Це – політичний міф. Кримські татари представлені у всіх галузях. Серед педагогічних працівників їх близько 15%, в медицині – близько 30%. Кримські татари представлені в виконавчий владі, вони також є у президії ВР Криму, та депутатському корпусі", – заявив парламентар.

Він повідомив колегам, що минулого тижня призначили заступника Рескомітету по інформації з числа кримських татар та запевнив, що аналогічне призначення буде найближчим часом в міністерстві освіти АРК.

Зараз ви читаєте новину «Кримських татар у органах влади змінюють на "пацанів з Донбасу"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути