середа, 18 липня 2012 09:35

Конституцію Криму хочуть зрівняти в правах з Основним законом

Конституцію Криму хочуть зрівняти в правах з Основним законом
Опозиція скаржиться на спробу федералізації. Фото: obozrevatel.com

Пропозиції по проекту змін до Конституції Криму через кілька місяців будуть подані на розгляд Конституційної асамблеї при президенті.

Про це в середу пише газета Комерсант-Україна.

За інформацією видання, перші пропозиції робоча група повинна подати главі Радміну Криму Анатолію Могильову протягом поточного тижня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Засудити президента в Україні можна буде лише після зміни влади — юрист

Депутат Верховної ради Криму "регіонал" Юхим Фікс повідомив, що група сконцентрується на трьох напрямках.

"Перше - мова йде про те, щоб Конституція АРК була нарівні з Конституцією України, щоб норми всіх законодавчих актів, які приймаються в країні, узгоджувалися із Конституцією Криму в частині повноважень автономії",- підкреслив депутат.

"Другий документ - це наше бачення розділу "Автономна республіка Крим" у проекті майбутньої Конституції України, а третій - пропозиції, як наповнити повноваження автономії реальним змістом", - додав він.

Серед іншого, за словами Фікса, робоча група планує ініціювати наділення Верховної ради Криму правом законодавчої ініціативи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За українську мову та "недорасу" на депутата подали в суд

"Важливо, щоб Верховна рада АРК могла зареєструвати у Верховній раді проект закону від свого імені, але не по всьому спектру питань, а тільки в тій частині, що стосується реалізації повноважень автономії",- сказав депутат.

Представники опозиції заявляють, що ініціатива керівництва АРК за узгодженням прийнятих законів України з нормами Конституції автономії "буде означати конфедеративні зв'язки України із Кримом".

"Фактично це вихід Криму зі складу України, що нинішньою Конституцією не допускається!" - обурився заступник глави парламентського комітету з питань держбудівництва й місцевого самоврядування Юрій Ключковський.

Він нагадав, що реалізація цієї ініціативи стосується зміни I розділу Конституції й вимагає проведення всеукраїнського референдуму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Могильов зажадав повноважень для Криму

"Її перспективи будуть залежати від складу наступного скликання Верховної Ради й позиції Віктора Януковича",— сказав Ключковський.

Право законодавчої ініціативи для Верховної ради Криму було передбачено в Конституції автономії, прийнятої 6 травня 1992 року.

Серед іншого цей документ визначав Крим як самостійну держава, що перебуває з Україною в конфедеративних відносинах. У березні 1995 року президент Леонід Кучма скасував Конституцію Криму, а в 1998 році Верховна рада законом затвердила нову Конституцію АРК із скромнішими повноваженнями.

Зараз ви читаєте новину «Конституцію Криму хочуть зрівняти в правах з Основним законом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути