четвер, 24 травня 2012 18:09

Конституційну асамблею треба обирати всенародно — Стріха

Конституційну асамблею треба обирати всенародно — Стріха
Слід перейти до парламентсько-президентської республіки - Максим Стріха. Фото: radiosvoboda.org

Щоб обмежити авторитарні тенденції влади в Україні, треба перейти до парламентсько-президентської республіки. Таку думку висловив у коментарі для Gazeta.ua керівник наукових програм Інституту відкритої політики Максим Стріха.

"У нас це було після політреформи 2004 року, але не дуже вдало, бо привело до боротьби між президентом Ющенком і прем'єр-міністром Тимошенко, - зазначає фахівець. - Якщо хочемо бути цивілізованими, то маємо прийняти європейську модель, де президент є гарантом державної незалежності, виконавчу владу здійснює призначений парламентом уряд. А виборці мають реальні шанси обирати між партіями на виборах. У нас цього нема. Як нема віри, що все це з'явиться у результаті діяльності Конституційної асамблеї, призначеної президентом".

На думку Стріхи, Конституція має містити чіткий механізм стримувань і противаг.

"Зараз президент призначає майже усіх вищих чиновників, окрім генпрокурора і прем'єр-міністра. А звільнити може будь-кого з власної ініціативи. Саме це і призводить до концентрації влади в руках однієї людини. Повинні бути альтернативні механізми формування різних владних органів", - каже політолог.

Нову Конституцію треба приймати на всенародно обраній Конституційній асамблеї, переконаний експерт.

"Першу Конституцію Франції ухвалювали Установчі збори. Жоден із їх делегатів не мав права обиратися до парламенту. Зараз у нас багато політиків виступають за перезаснування держави, вважаючи, що нинішня безнадійно скорумпована і реформувати її неможливо. Для цього треба всенародно обрати Конституційну асамблею з умовою, щоб жоден її член не мав права балотуватися до Верховної Ради чи посідати місце у вищих органах виконавчої влади, принаймні на якийсь період. Щоб люди працювали не під свою майбутню позицію, а задля блага держави".

Нагадаємо, президент Віктор Янукович своїм указом утворив Конституційну асамблею, яка має розробити зміни до Основного Закону. Її робота проходитиме у два етапи. На першому до жовтня 2012 року будуть напрацьовані ініціативи правового порядку. На другому до 2014 року відбудеться остаточне формування проекту змін до Конституції.

Зараз ви читаєте новину «Конституційну асамблею треба обирати всенародно — Стріха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути