пʼятниця, 29 червня 2012 10:03

Конституційна асамблея пропише норми відповідальності за невиконання статей Конституції

Конституційна асамблея пропише норми відповідальності за невиконання статей Конституції
Леонід Кравчук пояснив, навіщо змінювати Конституцію. Фото: www.segodnya.ua

У Конституції мають бути прописані норми відповідальності за невиконання положень Основного закону.

Про це в ефірі 5 каналу сказав екс-президент, голова Конституційної асамблеї Леонід Кравчук.

"В чому суть нинішньої реформи, яка вже почалася? В тому, що в Конституції мають бути закладені не тільки положення, а й відповідальність за їх невиконання", - наголосив він.

Кравчук пояснив: "Скажімо, у нас записана в Конституції норма — народний депутат голосує особисто. І все. А яка відповідальність буде, якщо він не голосує особисто — не виписано. У Конституції має бути написано, що в разі невиконання цієї норми, депутат несе відповідальність: або позбавляється мандату, або ще щось. Тобто, має бути виписана норма відповідальності".

Екс-президент наголосив, що Конституційна асамблея зробить усе, щоб у Конституції були виписані такі норми, які передбачають покарання за недотримання або за невиконання норм Конституції.

"Може бути посилання на норму Конституцію, за якою суди можуть приймати рішення", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович привітав з Днем Конституції та закликав долучитися до її оновлення

Екс-президент також підкреслив, що Конституційна асамблея ніколи не піде на зниження або зменшення соціальних стандартів для українського суспільства.

"Ми підемо лише на один крок — як записати таким чином, щоб ці соціальні стандарти не були бутафорними, а виконувалися і щоб обсяг цих стандартів не був предметом політичних заяв, або використання на виборах, або звинувачень тих чи інших посадових осіб", - наголосив голова КА.

Кравчук згоден, що свого часу українська Конституція була найкращою, але зараз виникла необхідність її модернізувати у зв'язку з проведенням чисельних реформ.

"Це потрібно робити, це всі кажуть. Але чомусь коли треба загострити увагу на якомусь політичному, або передвиборному моменті, то кажуть: "А для чого змінювати, у нас хороша Конституція", - підкреслив екс-президент. - Час змінився, ситуація змінилася. Є завдання модернізувати країну, усі без винятку сфери життя. І це дуже важко".

"Потрібно внести зміни до Конституції, на основі яких проводити легітимні закони і реформи, в яких би ніхто не запідозрив нас, що вони прийняті нелегітимним шляхом", - додав Кравчук.

Зараз ви читаєте новину «Конституційна асамблея пропише норми відповідальності за невиконання статей Конституції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути