четвер, 16 травня 2013 17:01

"Концерт на тему антифашизму, а за чи проти - не знаю" - студентів Донецька зганяють на мітинг

"Концерт на тему антифашизму, а за чи проти - не знаю" - студентів Донецька зганяють на мітинг
Студентам наказано обов'язково з'явитися на антифашистський мітинг у Донецьку. Фото: radiosvoboda.org

Студенти донецьких ВНЗ розповіли корреспоненту Gazeta.ua, що вчора і сьогодні до них на пари приходять представники студентської профспілки із закликом не пропустити "особливо важливий соціальний мітинг-концерт", який відбудеться завтра на центральній площі Леніна.

Про те, що мітинг проводить Партія регіонів і він буде політичним безпосередньо не говорять. Пояснюють лише, що потрібно дати певну кількість "добровольців".

"За відмову не погрожують, але підкреслюють: треба по 10 осіб із кожної групи, - розповідає студент Донецької академії управління. - Треба і все! На розпитування кажуть, що мітинг антифашистський. Жартома запитую: за антифашизм чи проти? Знизують плечима. "А проти яких фашистів, - кажу, - де у нас тут Муссоліні?" Ніхто не знає. Більшість студентів бояться, що і сесію не здадуть. Хоча насправді може і не так, я не чув, щоб когось завалили на сесії через відмову прийти на захід. Але страх звідкись таки є".

Студент розповів, що всім наказано обов'язково з'явитися на мітинг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мерію Ужгорода "зігнали" на антифашистський мітинг "регіоналів"

"У нас на такі заходи ходять і відмінники, і двієчники - всі, хто боїться. Ходять, не розуміючи заради чого. Будуть збиратися біля вишу й організовано йти на площу - треба продемонструвати, що ми показали хорошу явку. Не раз було, що збирали на захід начебто хороший, а ти приходиш - тобі вручають партійний прапор. Торік зганяли з приводу мовного закону. Сказали: "Усім бути обов'язково". Ми прийшли і там тільки дізналися, що підтримуємо російську мову. Завтра кажуть - буде концерт, але від концерту не можна відмовитися", - зазначив він.

"Хлопець зі студентського профкому вчора прийшов до нас на лекцію і став складати список на завтрашній концерт, - розповідає студент Донецького національного університету. - Сказав, що наш факультет повинен відправити на мітинг 80 осіб. А всього на факультеті 350 осіб. Тобто, десь кожен четвертий має йти на концерт. 15 людей підняли руки і їх прізвища записали в папірець. Про те, що мітинг політичний - не сказали. Буде концерт проти фашизму і все. Раніше було, що зганяли на концерт у парку Щербакова на підтримку Тетяни Бахтєєвої. Тоді теж казали, що йти обов'язково і в профкому був список тих, хто повинен прийти. Мої друзі з групи кажуть - набридло заради оцінок ходити на ці акції. Але що ними маніпулюють - про це не замислюються. Знаю, що у цього викладача, на чиїй лекції виступав профком, навпроти деяких прізвищ студентів стоять значки. Думаю, що це означає, що за відмову можуть покарати проблемами у навчанні".

17 травня о 17.00 Донецька обласна організація Партії регіонів має намір провести антифашистський марш-мітинг "Донбас проти неофашизму!". Про це йдеться у зверненні, яке опубліковане в газеті "Донецькі Новини" від 16 травня. звернення містить заклик до політичних партій, громадських організацій і об'єднань, просто до жителів Донбасу із закликом прийти на цей мітинг. Хтось оплатив бігборди, закликаючи донеччан підтримати боротьбу з антифашизмом, яку затіває ПР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Житомирі на антифашистський мітинг примусово зганяли людей

"Регіонали" збираються через Мін'юст офіційно заборонити "Свободу". Проведення "антифашистського мітингу", який запланований у Донецьку на 17 травня, викликано рішеннями Львівської і Тернопільської міських рад оголосити 9 травня Днем скорботи. Про це голова Донецької міської організації Партії регіонів, Донецький міський голова Олександр Лук'янченко сказав журналістам 13 квітня після завершення XVIII з'їзду Донецької міської організації ПР.

Він зазначив, що акцію проводитимуть політсили, які не хочуть, щоб "це розповзалося далі". Пояснив, що стало поштовхом для проведення "антифашистського мітингу" так: "Напевно, є межа, яку не треба переходити. І те, що стало головним поштовхом - це рішення двох рад із Дня Перемоги зробити День скорботи".

Донецький мер припустив, що такі мітинги пройдуть не тільки у Донецьку, а й в інших містах. І вони дійсно вже пройшли подекуди. Наприклад, у Житомирі - там школярі, студенти та держслужбовці прийшли на мітинг організованими колонами, не знаючи чому цей мітинг присвячений.

Секретар Донецької міської ради Сергій Богачов заявив, що на мітингу на площі Леніна у Донецьку завтра збереться 10 тисяч "добровільних учасників". Із такої нагоди ДАІ збирається обмежувати рух у центрі міста.

Зараз ви читаєте новину «"Концерт на тему антифашизму, а за чи проти - не знаю" - студентів Донецька зганяють на мітинг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

121

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути