четвер, 30 січня 2014 17:14

Коли будь-кого можуть схопити на вулиці і посадити, то бізнес зупиняється без усякого страйку - економіст

Коли будь-кого можуть схопити на вулиці і посадити, то бізнес зупиняється без усякого страйку - економіст
Борис Кушнірук. Фото: realty.3doma.ua

Президент Віктор Янукович відправив у відставку Кабінет міністрів. Економіст Борис Кушнірук вважає, що наступний уряд має складатися не з політиків, а технократів.

- Якщо ми говорити про діяльність уряду Азарова майже за 4 роки, слід зазначити, що останній рік він фактично не мав впливу на діяльність урядовців, - каже фахівець. - Бо не він визначав політику Кабміну, а його перший віце-прем'єр Сергій Арбузов. Тому звинувачувати Миколу Яновича в поганих результатах не зовсім коректно.

Щодо економічних наслідків. Коли цей уряд прийшов, то на фоні непрофесійної діяльності Кабміну Юлії Тимошенко він здавався більш готовим до керівництва економікою в умовах кризи, яка особливо розгорнулася у 2012 році. Натомість ми побачили повну безпорадність урядовців, корупція в державі стала ще нахабнішою. Це почало створювати додаткові проблеми для керівництва країни. Поза тим, уряд Азаров увійде в історію як найбільший довгожитель. Але його діяльність була не найкращим періодом керування економікою.

Чому президент так довго тримав Азарова?

- Бо в цілому такий прем'єр його влаштовував. Він не представляв інтереси якихось кланів і був орієнтований на самого Януковича. Саме рівновіддаленість Азарова від олігархів дозволяла президенту краще контролювати уряд. Коли пішли зміни в уряді наприкінці 2012 року, то інтереси "сім'ї" стали ключовими. Азаров перетворився на весільного генерала. А нові урядовці не змогли впоратися з економічними проблемами. Хоча у них були певні позитивні кроки при підготовці до євроінтеграції.

Нині треба виплатити Росії за газ та Міжнародному валютному фонду — всього майже 4 мільярди доларів. Звідки уряд може взяти кошти?

- Гроші поки що є. Нацбанк мав на початку року біля 20 мілярдів золотовалютних резервів. Але ситуація кращою не стає, далі вона тільки погіршуватиметься. І тому треба думати про джерела надходжень та стимулюванню бізнесу.

Як зміниться політика уряду, якщо його очолить опозиція?

- Зараз проблема не тільки в економіці. Ми знаходимося в ситуації гострої політичної кризи. На вулиці знаходяться "ескадрони смерті". У нас викрадають і вбивають людей, без жодних доказів громадян кидають за грати. Тому справа не в тім, хто стане прем'єром, а як уряд зможе приборкати злочинців у формі, які практично вийшли з-під контролю. Таких викликів Україна не знала після громадянської війни на початку ХХ століття. І ми знаходимося на порозі нової. Тому головне завдання для влади — зупинити протистояння. Тільки тоді можна буде взятися за вирішення економічних проблем.

То який нині потрібен уряд країні?

- Це має бути технічний уряд, що складатиметься не з політиків, а технократів. Він повинен діяти на час проведення кардинальних реформ системи функціонування влади. Бо існує ризик скочування країни до хаосу. Якщо ми не перезавантажимо владу, усі інші питання будуть недоречними. Народ з Майдану не піде.

Чи може бути коаліційний уряд з представників влади і опозиції?

- На щастя, у нас нині існує коаліція громадських організацій Майдану, які вже не погодяться на звичайний дерибан урядових посад. Поки з вулиць не зникнуть банди тітушок і тих, хто їх створює, перемовини про коаліційний уряд будуть беззмістовними. Бо нині головними є не члени економічного блоку Кабміну, а силовики — генпрокурор, міністр внутрішніх справ, керівники спецпідрозділів тощо. Звідти йде найбільша небезпека. Щодня повторюється побиття і залякування людей по всій країні. Загроза введення надзвичайного стану залишається високою. А це означатиме ще більшу загибель громадян. Тому для опозиції зараз головне прибрати з вулиць бандитів, передати посади в силовому блоці уряду нейтральним людям, які не пов'язані з "сім'єю".

Наскільки Майдан вплинув на економіку?

За таких подій в країні активність малого і середнього бізнесу падає. Продажі стрімко скорочуються. Крім продуктів харчування, ніхто нічого не купує. Бо люди не знають, що буде завтра. Тому контроль над урядом — питання другорядне порівняно з контролем над силовиками. Вони частково вийшли навіть з-під контролю президента. Це не значить, що вони йому не підкоряються, але щодня діють на власний розсуд. Коли будь-кого можуть схопити на вулиці і покалічити або посадити, то бізнес сам собою зупиняється. Без усякого страйку.

Зараз ви читаєте новину «Коли будь-кого можуть схопити на вулиці і посадити, то бізнес зупиняється без усякого страйку - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути