четвер, 04 квітня 2013 15:15

"Колесніченко в 90-ті роки зображав з себе українського патріота" - депутат ВР Криму

Автор: Фото: Закір Закіров
  Леонід Пилунський у 1990-х працював журналістом
Леонід Пилунський у 1990-х працював журналістом

Народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко на початку політичної кар'єри позиціонував себе українським патріотом та противником існування Кримської автономії.

Про це Gazeta.ua розповів депутат Верховної Ради Криму від фракції "Курултай-Рух" Леонід Пилунський.

Колесніченко на початку 90-х років був депутатом республіканського парламенту першого скликання, де входив до групи "Демократичний Крим". Її члени були налаштовані проти тодішнього спікера Миколи Багрова. Бурхливу реакцію молодого Колесніченка викликало прийняття у травні 1992 року Конституції Республіки Крим. Його не влаштовувало, що це, фактично, був Основний Закон незалежної держави.

"Я тоді працював на кримському радіо, брав декілька разів у Колесніченка інтерв'ю. В день прийняття першої Конституції Криму він її вщент розкритикував. Добре пам'ятаю, як Колесніченко емоційно заявив: "Поки громадяни працюють та будують незалежну Україну, різні політикани намагаються влаштувати сепаратистський шабаш". Це тепер він ледь не головний "российский соотечественник" в Україні, а тоді був завзятим патріотом", - пригадує Пилунський.

Парламентар також зауважив, що тоді Вадим Колечніченко говорив переважно російською. Хоча деякі інтерв'ю записані  державною мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми не підтримуватимемо дурниці меншості" - Колесніченко про імпічмент

"Він приїхав до Криму наприкінці 80-х років з Києва. Наскільки мені відомо, він навіть входив до Народного Руху, не партії, звичайно, бо вона утворилась пізніше, а громадської організації", –– розповів депутат.

Сам нардеп не приховує, що протистояв  незалежності Криму.

"Ось у чому я досяг успіху, так це в проведенні великої кампанії проти відокремлення Криму від України. Якщо хтось вважає це українізацією, будь ласка. Але я, як юрист, вважав, що ми не маємо права це робити", - сказав політик в інтерв'ю журналу "Власть денег".

"У мене були підтвердження, що ця справа фінансувалося людьми, які не хотіли платити колосальні валютні кредити, отримані ще при СРСР. У так званій боротьбі за незалежність Криму ховалися фінансові бандити, які вкрали дуже великі гроші. Тому я пишаюся і ніколи не приховував того, що був керівником групи "За громадянський мир та міжнаціональне порозуміння", - заявив Колесніченко.

Леонід Пилунський не погоджується з такими оцінками. За його словами, на початку 90-х років сепаратистські настрої на півострові провокували московські політики та їх кримські поплічники.

"Тоді, в 1992 році, ні про які "кредити", "фінансових бандитів" мова взагалі не йшла. Воду каламутили комуністи та різні політичні пройдисвіти, які жадали бачити Крим у складі РФ.  Кримінал захопив Крим пізніше. Просто Колесніченко переводить стрілки з сепаратистів на бандюків, яким було, насправді, все одно, до якої держави відійде Крим", –– заявив Пилунський.

Як відомо, Вадим Колесніченко є співавтором скандального закону про регіональні мов. Має імідж "українофоба" та провідника російських інтересів в Україні, обіймає посади в громадських організаціях, орієнтованих на Росію. В Верховну Раду останнього скликання він балотувався від Севастополя.

Зараз ви читаєте новину «"Колесніченко в 90-ті роки зображав з себе українського патріота" - депутат ВР Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути