четвер, 22 серпня 2013 20:17

"Кличко обрав тактику Солженіцина" - політолог

"Кличко обрав тактику Солженіцина" - політолог
Володимир Бондаренко Фото: скріншот з Youtube

Під час відкриття Світового конгресу українців у Львові лідер партії "УДАР" Віталій Кличко підтвердив, що розглядає можливість своєї участі у президентських виборах 2015 року. Раніше він заявив про це в Мексиці під час зустрічі з керівником Всесвітньої боксерської ради. Щоправда, потім з'явилася інформація, що це помилка перекладача. Насправді лідер "УДАРу" нібито говорив лише про бажання брати участь у президентській кампанії.

"Припускаю, що помилки перекладача не було, - каже керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетиногових досліджень Володимир Бондаренко. - Це просто перекладача хтось захотів зробити крайнім, як колись робили друкарок. Адже на конгресі українців Віталій Кличко чітко заявив, що йтиме в президенти. Він збирається об'їхати усі регіони України, вивчити запити людей, пізніше вони стануть наказами виборців для нього. Лідер "УДАРу" каже, що після 2015 року країна має бути принципово іншою.

Кличко обрав тактику відомого російського письменника Олександра Солженіцина. Коли той після розвалу СРСР повертався до Росії, то проїхав від Далекого Сходу до Москви, аби побачити, якою стала країна за його відсутності. Хоча ця поїздка Віталія Кличка матиме в чомусь декларативний характер, бо за один візит у будь-який регіон неможливо вивчити всі проблеми.

Можливо, його намір висувати свою кандидатуру на найвищу посаду надихнуло те, що в багатьох країнах чемпіон з боксу в надважкій категорії вважається другою особою після президента. Тепер він хоче стати першим, бо, мабуть, набридло бути протягом багатьох років другим. А згідно закону політичного маятника другий має стати першим.

Які переваги будуть у кандидата Кличка над нинішнім президентом?

- На нього гратиме погіршення соціально-економічної ситуації в країні, вдала політична кампанія і навіть перемога його брата Володимира над російським боксером Олександром Повєткіним у жовтні. Звичайно, до виборів ще далеко, і всередині опозиції буде конкуренція щодо єдиного кандидата. Кличко має підійти до виборчої кампанії з на порядок вищим рейтингом серед лідерів опозиційних сил, аби його підтримали колеги по демократичному табору вже в першому турі. Тому він і виступив з такою заявою, щоб зіграти на випередження і наростити свій рейтинг.

Важливо буде, кого підтримають олігархи. Чому вони мають стати на бік Кличка?

- Як показав нинішній "наїзд" Росії на українських екпортерів, Віктор Янукович не може ефективно захистити бізнес олігархів. Тож вони шукатимуть іншого захисника, який стане їхнім "дітищем" і заради якого вони молитися хоч дідьку в ступі, аби їхня продукція ішла на ті ринки, які вони вже завоювали.

Чи не повторить Кличко шлях Ющенка, ставши черговим розчаруванням для українців?

- Його життєвий досвід, незважаючи на порівняно молодий для політика вік, серйозний. Більшість своїх боїв на рингу він вигравав чесно, на очах всього світу. Повторювати долю Ющенка він не захоче, бо має більші амбіції.

Але ж у нього нема серйозного досвіду адміністративного управління. Чи може він вирости в державного мужа?

- Це і є його найбільша проблема. До його фракції в Київраді входили такі політичні фігури як екс-міністр енергетики Іван Плачков, колишні мери міст тощо. Тому йому треба ще до виборів створити потужну команду, в яку б повірила Україна.

Чи здатен він зламати стару державну машину, реформувати правоохоронні органи і судову систему, відділити бізнес від політики?

- У нього не буде іншого виходу, як усе це робити. А оскільки він політик проєвропейського вектору, чимало років прожив на Заході, то повинен впроваджувати європейські стандарти життя, політики і бізнесу.

Чи може втрутитися в президентську боротьбу Юлія Тимошенко?

- Згідно нинішнього законодавства вона не може балотуватися. Навіть якщо її до того часу випустять, Тимошенко матиме судимість. Та й, схоже, її не збираються випускати. Омбудсмен Лутковська заявила, що потрібен міждержавний договір, ратифікований парламентами Німеччини і України, аби пустити Юлію Володимирівну на лікування. Торгівельні війни з Росією стали наслідком того, що до Володимира Путіна дійшла інформація, що Ангела Меркель не збирається блокувати підписання угоди України з Євросоюзом через Тимошенко. В такому разі у Віталія Кличка серйозні шанси. Якщо ж екс-прем'єрку не лише випустять, а й реабілітують, то вона стане його головним конкурентом від опозиції. У Тимошенко є переваги: двічі очолювала уряд, була другою у президентській боротьбі, має команду. До того ж наш народ любить ображених".

Зараз ви читаєте новину «"Кличко обрав тактику Солженіцина" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути