Ексклюзиви
вівторок, 05 червня 2012 04:41

"Кіберзброя - найнебезпечніша військова інновація століття" - Євгеній Касперський

"Кіберзброя - найнебезпечніша військова інновація століття" - Євгеній Касперський
Фото: sky.com

Людство стоїть на порозі чергового стрибка військових технологій, порівнянного за масштабом з появою ядерної зброї. На цей раз він пов'язаний з кібернетичними методами боротьби, пише The Washington Post.

На сьогоднішній день шість країн здатні проводити наступальні операції у Всесвітній мережі, ще близько тридцяти до цього прагнуть, що дозволяє говорити про "гонку кіберозброєнь".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хакери зламали сервер НАТО і "вкрали" гігабайт секретних документів

Коли Євген Касперський, засновник найбільшої в Європі антивірусної компанії, виявив вірус Flame, що інфікує комп'ютери в Ірані та на Близькому Сході, він визнав його технологічно складною шкідливою програмою, яку могла створити тільки держава, пише The New York Times.

"Антивірусні компанії опинилися в непростому положенні, - говорить Касперський. - Ми повинні захищати наших клієнтів по всьому світу. Але з іншого боку, ми розуміємо, що за цими вірусами стоять досить серйозні сили".

"Кіберзброя - найнебезпечніша військова інновація цього століття", - сказав Касперський на зустрічі керівників технологічних компаній CeBIT минулого місяця в Сіднеї.

У той час як Сполучені Штати та Ізраїль використовують кіберзброю для ослаблення здібностей Ірану зі створення ядерної бомби, воно також може використовуватися для порушення роботи енергетичних мереж та фінансових систем і навіть посіяти хаос в оборонній сфері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хакери Anonymous поставили на сайт Віденського балу радянський прапор і гімн

На перший погляд мережева атака гуманніша, ніж удар традиційними засобами ведення війни, але насправді з кібервійною пов'язаний ряд серйозних нових загроз. Поле бою асиметричне; розмір і могутність Сполучених Штатів зовсім не обов'язково дає перевагу; можливості, наявні у держав та індивідуальних діячів, практично рівні; в кіберпросторі, ймовірно, не має сили концепція стримування, адже вона тримається на неминучості відплати, а виявити віртуального агресора часто буває неможливо.

Зараз ви читаєте новину «"Кіберзброя - найнебезпечніша військова інновація століття" - Євгеній Касперський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути