середа, 10 квітня 2013 13:58

"Кожен член Партії регіонів заслуговує кидка лайном" - дівчина, що поцілила в Колесніченка

Активістка Коаліції учасників помаранчевої революції 24-річна Єлизавета Жарікова вибігає з автобуса на Львівській площі. 10 квітня вранці поспішає до Шевченківського райсуду Києва. Її судитимуть за те, що напередодні кинула у нардепа-"регіонала" Вадима Колесніченка два пакети з лайном.

"Запізнююся на суд, - пояснює на ходу. Вона без макіяжу. Розпущене хвилясте русяве волосся до плечей. - Забула паспорт в іншій курточці. Мешкаю аж на Троєщині, то довелося вертатися".

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

"Усе відбулося спонтанно, - розповідає, оминаючи перехожих. - За день до того дізналася, що буде прес-конференція Колесніченка. Одразу ж з'явилась ідея кинути в нього лайном. Тренувалася вдома ввечері - кидала подушки у стіну. Що у кульочку і де взяла - таємниця. У ніч перед акцією нічого не снилося. Спала мало. Переживала чи все вдасться. Зазвичай, сняться якісь бурхливі події, заворушення, глибокі державні зміни, революції".

О 10 годині біля будівлі суду Жарікову чекають десятеро членів КУПРу та двоє "свободівців".

"Тримайся", - шепоче їй на вухо член Конгресу українських націоналістів 41-річний Микола Коханівський та притискає до грудей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонала" Колесніченка на прес-конференції закидали фекаліями

"Партія регіонів почала відверто плювати українцям в обличчя, - розповідає Жарікова перед дверима суду та дивиться на годинник. За 5 хвилин - початок. - У четвер влаштували так званий путч на Банковій, виштовхали опозиціонерів, законів наприймали. Останніми вчинками заявили: "Ми тут хазяєва і будемо робити з вами все, що захочемо". Яка повинна бути реакція? Просто співати, танцювати? Треба активізувати протестні рухи громадськості. Не обов'язково застосовувати такі методи. Не думаю навіть, що чинити так, як зробила я, правильно. Але це - провокативний крок, спрямований на те, щоб розхитати ситуацію і розворушити суспільне болото. Зараз просто неможливо зібрати людей на більш-менш масовий протест. Вони - зневірені, сумніваються, що здатні щось змінити. Сьогодні варто самоорганізовуватися, готуватися до якихось активних дій. Необов'язково радикальних. Мирний протест може дати результат, якщо буде масовим".

Чому "мішенню" для розправи з владою обрали Вадима Колесніченка?

Він постійно робить провокативні заяви, які відволікають людей від того, що насправді відбувається в Україні. У провінції вже нема що їсти, ніде заробити. Навіть у східних регіонах люди дуже обурені тим, що їх, так би мовити, "кинули". Крім того, Колесніченко ненавидить усе українське. Згадаймо законопроект про мови "КаКа" (абревіатура прізвищ авторів законопроекту - "регіонали" Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов. - Gazeta.ua). Ось звідки ідея лайна.

Що відбувалося у відділку? Про що вас питали п'ять годин?

Спочатку сказали, що буде кримінальна справа за хуліганство. Коли їхала трохи переживала щодо цього, мама буде хвилюватися, якщо кримінал, інші близькі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дівчині, яка кидала екскрементами у Колесніченка, загрожує 15 діб або штраф

У відділку ж деякі міліціянти казали навіть: "Молодець, шкода, що не попала". Допитували стандартно. Казали: "Все, ми знаємо де ти вчишся, вже там вчитися не будеш". Покричали на мене трохи, спитали про спільників. Але фізичної сили не застосовували. Можливо, й повторила б такий вчинок, але не з цим самим об'єктом. Хоча, думаю, що протест повинен бути не таким. Ця провокативність лише для того, щоб усіх розворушити. Кожен член Партії регіонів заслуговує кидка лайном. Кожен повинен регулярно піддаватися громадським обструкціям. Вони повинні знати, що про них думають люди, про те, що їх ганьблять. Повинні усвідомлювати, що ця влада - не вічна. Можливо, це буду робити не я, а інші обурені громадяни. Обурення буде зростати з кожним їхнім вибриком. Зараз не планую конкретних акцій. Але й далі працюватиму над тим, щоб зростала кількість активних людей.

Автор: Фото: Андрій ШМАТОВ
 

Як поставилися до цього ваші батьки, наречений?

Мама - дуже критично. Має інший світогляд. Я його поважаю, але дотримуюся своїх переконань. Вона сказала, що моє нормальне життя закінчилося і я викреслила себе назавжди з кола нормальних людей. Засмутилась її критиці, адже дуже її розумію, що вона про мене турбується. Наречений же поставився нейтрально. Це було і не захоплення, і не критика. Змирився з моїм вчинком, як із даністю, яку не можна змінити. "Ну, гаразд", - сказав. Я запевнила рідних: це - моя позиція. Мої погляди не збігаються з їхніми, але таке буває у житті".

Що відчували, коли кидали пакети у Колесніченка?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кидальниця лайном у Колесніченка має заплатити штраф 51 грн

Боялась, що можу не попасти. Також відчувала страх перед тим, що скажуть батьки, рідні і так далі. Все інше мене не хвилювало. Хто займається протестами в їхніх формах, повинні усвідомлювати всі можливі наслідки. Та й очі у нього були якісь не дуже добрі у цей момент. Його це не насмішило зовсім. Таке враження, якби ми були у темному провулку, він би реагував інакше.

Вам погрожували?

Поки нічого такого не було. Хіба що якісь невідомі люди дзвонили і казали: "Тобі треба голову відірвати". Думаю, це були якісь його прихильники.

Чим займаєтеся?

Я - студентка. Сподіваюся, що ще студентка. Займаюся творчістю, пишу пісні, вірші. Навчаюся зараз на літературній творчості в університеті Шевченка на магістратурі. Перша моя освіта - музичне училище. Друга - філологічний факультет. Я родом із селища Новопсков Луганської області. Переїхала до Києва влітку.

Засідання суду триває близько години. Жаріковій присуджують 51 грн штрафу за "дрібне хуліганство".

"Ще подумаю чи платити його", - каже дівчина й усміхається.

Зараз ви читаєте новину «"Кожен член Партії регіонів заслуговує кидка лайном" - дівчина, що поцілила в Колесніченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

986

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути