четвер, 10 липня 2014 11:03

"Катастрофа в Криму прийде десь восени, а до зими посилиться. Люди просто будуть без грошей" — член Меджлісу

"Катастрофа в Криму прийде десь восени, а до зими посилиться. Люди просто будуть без грошей" — член Меджлісу
Наріман Джелялов. Фото: focus.ua

Самопроголошена влада Криму призначила на півострові парламентські вибори. Вони пройдуть 14 вересня цього року. Кримські татари заявили, що участі в них брати не будуть. Таке рішення прийняли минулими вихідними на виїзному засіданні Меджлісу в херсонському містечку Генічеськ. На ньому був присутній неформальний лідер кримських татар Мустафа Джемільєв. В'їзд до Криму йому заборонили ще у квітні на п'ять років. Тепер нев'їздним до Криму став і голова Меджлісу Рефат Чубаров. Окупаційна влада півострова звинуватила його в "екстремістських діях" і теж на п'ять років заборонила в'їзд до Криму.

Заступник голови Меджлісу Наріман Джелялов, розповідає, як далі в таких умовах житимуть кримські татари на окупованій Росією території.

 - У нас як і раніше відсутнє взаєморозуміння із владою, - розповідає Наріман телефоном. - Частішають розмови, що Меджліс хочуть оголосити екстремістською організацією. Півтора місяці тому серед мусульман у старому Криму були рейди. Їх викликали в міліцію,брали відбитки, вчиняли допит, яку релігію сповідують, куди ходять, що визнають, а що не визнають, були індивідуальні розшуки. Закінчилося тим, що в один із релігійних навчальних закладів Сімферопольського району, де вчаться діти, увірвалися люди і виламали двері. Шукали там заборонену літературу. Хоча могли прийти два співробітники і вияснити все, що їм треба було. А так тільки налякали людей і громадськість.

Також ми мали дуже великі дискусії з приводу майбутніх виборів. Меджліс прийняв рішення про неучасть у них. Але дискусія триває досі, бо частина кримських татар вважає, що ми маємо працювати із кримською владою.

Правда, що ви відкликаєте двох своїх представників із влади?

- Лєнура Іслямова (був заступником голови Ради міністрів Криму. - "ГПУ") кримський парламент звільнив ще місяць тому. Придумували різні причини. Один із спікерів кримського парламенту проговорився, що Іслямова звільнили через тісну співпрацю із Меджлісом. Ми просто розсміялись. Як може людина, делегована від організації, не співпрацювати з нею? Лєнур намагався хоч якось досягнути компромісу між Меджлісом і кримською владою. Брав на себе сміливість говорити те, чого у владі чути не хотіли.

Заур Смірнов, (очільник республіканського комітету із справ національностей і депортованих громадян. - "ГПУ") виступає за тісну співпрацю із владою і вважає, що таким способом можна вирішити проблему кримських татар. Але це його справа. Суть в тому, що Меджліс приймав рішення виходячи не із персональних дій цих людей. Це було політичне рішення як результат того, що ми не змогли, не дивлячись на намагання, домовитися із владою. Вона не пішла на виконання жодної із домовленостей, про які ми говорили. Ні на призначення кримських татар у владні структури, ні на що. Мало того, вони ще й заборонили в'їзд до Криму Джемільєву, а тепер і Чубарову. Збирають інформацію про всіх членів Меджлісу і тих бізнесменів, які нам допомагають. Тому ми рекомендували цим людям покинути займані пости. Остаточне рішення вони приймають самі. Якщо залишаться у владі, то представлятимуть самих себе, а не нашу структуру.

 На основі чого Рефату Чубарову заборонили в'їзд до Криму?

- Його ще в травні попередили за начебто екстремістську діяльність. Тепер вважають екстремізмом те, що Меджліс відмовився брати участь у виборах. Потім це виїзне засідання, де був присутній Мустафа Джемільєв. Засідання тому й було виїзним, бо пан Мустафа не може приїхати до Криму. Доленосних рішень там не приймалось. Але присутність пана Мустафи теж вважається екстремістською діяльністю. Хоча він ні екстремістом, ні терористом не оголошений. Він просто неугодна особистість на території Російської Федерації. Навіть Рефат Чубаров із максимально стриманими оцінками, теж неугодна фігура в Криму. Останньою каплею стало рішення Меджлісу про неучасть у виборах. А нинішній кримській владі важливо, щоб кримські татари в будь-якій кількості прийшли на виборчі дільниці. Тоді машина російських ЗМІ покаже, що голосували тисячі.

Більшість за співпрацю із кримською владою чи проти неї?

- Складно сказати. На виїзне засідання Меджлісу приїхало 25 людей. Із них троє проголосувало за вибори, стільки ж утрималось, а 19 проголосувало проти. Отакий розклад. Якщо зараз зібрати курултай для перегляду цього рішення, то результат буде таким же. Багато наших співвітчизників пішли б на місцеві вибори, як компроміс. Місцеві ради не є політичними органами, вирішують соціально-побутові і економічні проблеми на місцях. Міськрада — це політичний законодавчий орган, який постійно робить політичні заяви. Тут люди однозначно за позицію Меджлісу не брати участь у виборах. Але деякий відсоток думаю все рівно піде.

За заклики "Крим — це Україна" у Росії будуть саджати. Ваша політика через це не зміниться?

- Так, будь-який заклик публічно чи в соцмережах, що Крим не є частиною Росії — буде розцінюватися як сепаратистський заклик. Це буде основа для кримінальної відповідальності. Виходячи із цієї реальності будемо діяти в рамках закону, який діє на території Криму. Щоб не давати приводу для припинення діяльності Меджлісу. В останні місці він став орієнтиром для багатьох наших співвітчизників. Україна не має нас за це критикувати.

Меджліс буде і надалі вважати Крим територією України?

- Одна справа вважати, а друга публічно про це говорити. Дехто вже змирився, що Крим є частиною Росії. Складно стало. В Російській федерації не можеш сказати те, що думаєш, без збитку для себе. Та й взагалі доброго мало. Добре, що кримська влада пустила українські товари до Криму. Завдяки цьому полиці в магазинах не пустують. Російських товарів теж багато. Ціни піднялись удвічі.

З'являється інформація, що РФ не буде фінансувати Крим. Тут було своє економічне життя, хоч і дотаційне. Основою господарства Криму є все-таки сільське господарство і курортна сфера. Тепер для регіону зникли ринки збуту. Багато жителів степового Криму займаються індивідуальним господарством і у них нема Камазу, щоб повезти товар далеко. До них купувати продукти теж ніхто не їде. Так само не їдуть і відпочивати. Знайомий розповідав, що його база відпочинку заповнена лише на 5%. Катастрофа прийде десь восени, а до зими посилиться. Люди просто будуть без грошей. Тому Крим зможе виживати завдяки якимось вливанням. Вони будуть, але рівно на стільки, щоб тут взагалі не відбулося катастрофи.

Пішли чергові плітки, що кримський парламент думає як ще ускладнити життя тим, хто зберігає українське громадянство. Є ряд заборон по займаних посадах, прав власності, здійсненню комерційної діяльності. Таким чином людей просто змушують відмовлятися від українського громадянства. Також в Криму вводять медичне страхування, яке поширюватиметься лише на громадян Росії.

Проросійська позиція кримчан не змінилася?

- Більша частина просто намагається виживати. Людей поставили у такі жорсткі умови, що кожен думає про завтрашній день і про свою сім'ю. Це основна маса кримчан. Відбувся перехід, як в радянський час, у кухонну політику. Вдома із друзями щось можна обговорити,а от публічні протести грозять серйозними проблемами.

Зараз ви читаєте новину «"Катастрофа в Криму прийде десь восени, а до зими посилиться. Люди просто будуть без грошей" — член Меджлісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути