пʼятниця, 22 квітня 2016 19:25

"Із нашим президентом неможливо мати ефективну прокуратуру" - експерт

"Із нашим президентом неможливо мати ефективну прокуратуру" - експерт
Погребинський/obozrevatel.com

Вище керівництво держави контролює прокуратуру. У таких умовах цей орган не може бути дієвим.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Михайло Погребинський, директор Київського інституту конфліктології і політичних досліджень.

"Із нашим президентом неможливо мати ефективну прокуратуру. Порошенку не довіряє 80% суспільства. Довіра до влади критично низька. Це буде боротьба за інтереси певних груп або виконання політичного замовлення. Коли зміниться влада, отримаємо ефективну прокуратуру. Вона буде захищати інтереси людей і проводити ефективні розслідування. І судова гілка буде незалежною від президента та виконавчої влади", - упевнений Погребинський.

За його словами, Адміністрація президента намагається утримати контроль над органами прокуратури.

"Прокуратура — це частина судової влади. У нас ще нема розподілу гілок. Усе пов'язане через неформальні стосунки на вищих щаблях. Судова гілка єдина, яка ще не повністю "лягла" під президента і виконавчу владу. В Адміністрації президента не впевнені, що людина з системи виконуватиме будь-яку команду. Тому краще поставити "комісара". "Свою" людину, для якої політична доцільність важливіша, ніж виконання законів", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крісло генпрокурора залишиться вакантним до кінця місяця

Нагадаємо, 29 березня Верховна Рада дала згоду на звільнення Віктора Шокіна з посади генерального прокурора. Із того часу обов'язки голови ГПУ виконує Юрій Севрук.

Найімовірнішим кандидатом на генпрокурора був Юрій Луценко. Однак 21 квітня Верховна Рада не змогла протягнути закон, який дозволив би йому без юридичної освіти очолити відомство. Пізніше Луценко заявив, що не хоче бути "декоративним генеральним прокурором" при всевладді теперішнього "генерального могильника".

Зараз ви читаєте новину «"Із нашим президентом неможливо мати ефективну прокуратуру" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути