Ексклюзиви
середа, 15 серпня 2012 16:49

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Хвиля зросійщення вже покотилась - скоро Табачник палитиме українські книжки" - Кендзьор

"Хвиля зросійщення вже покотилась - скоро Табачник палитиме українські книжки" - Кендзьор
Фото: glavcom.ua

Хвиля зросійщення вже лавиною покотилася Україною.

Про це в Gazeta.ua розповів "нунсівець" Ярослав Кендзьор, коментуючи звіт міністра освіти й науки Дмитра Табачника про те, що більшість підручників для українських школярів надруковані російською мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російську мову в Криму оголошували регіональною 10 разів — Москаль

"Після підписання так званого закону, так званим "гарантом" Конституції, все йде до того, що скоро Табачник буде привселюдно на площі перед своїм міністерством та на Майдані палити українські книжки. Це відбуватиметься у зв'язку із прийняттям фашистського до української мови та культури закону. Звісно, у контексті усіх зусиль Табачника, цей закон дає йому роздолля, щоб цей українофоб на повну потужність міг реалізувати завдання Кремля — нищити усе українське, щоб Україна врешті стала Малоросією. Щоб наблизити Україну до статусу західної губернії Російської Федерації", - обурюється політик.

Відповідаючи на питання про те, чому у міністерства вже зараз виявилось стільки російськомовних підручників, коли закон був підписаний кілька днів тому, нардеп зазначив: "Без сумніву, вони готувались до цього. Це підла підступна політика. Янукович проявив цинізм у цьому питанні. Тепер мені навіть страшно вимовляти слово "президент". До цієї людини воно абсолютно не пасує. Якщо це президент української держави, то він мав би розуміти, яка його функція - берегти Україну, шанувати Україну".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонал" пропонує судити за публічне приниження української мови

"Запросив до себе у Крим представників інтелігенції, -додав Кендзьор, - нібито, щоб порадитись щодо мовного закону. Ці наївні люди поїхали туди, потім ще журналістам давали коментарі, як вони захоплені турботою президента про долю української мови. Президент напевне пригостив їх чаркою доброго кон'яку, відпровадив за поріг, повернувся до столу і підписав цей так би мовити закон. Цей чоловік не відає, що творить".

За словами політика, нищівний результат закону про мови вже очевидний.

"На другий день після підписання хвиля зросійщення, реального нищення залишків української мови, на Півдні та Сході України уже покотилася лавиною. Одеса, сьогодні Крим, завтра Донецьк, післязавтра — Харків, Херсон і понеслося... І все. В Одесі 10 стаття Конституції вже не працює. По якому праву закон відмінив Конституцію? За це йому неодмінно доведеться відповідати. Бо це очевидний злочин перед Україною і суспільством", - підсумував політик.

Зараз ви читаєте новину «"Хвиля зросійщення вже покотилась - скоро Табачник палитиме українські книжки" - Кендзьор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

103

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути