середа, 18 вересня 2013 15:51

Глобалізація розлучила політику та владу - соцілог Зигмунт Бауман

Глобалізація розлучила політику та владу - соцілог Зигмунт Бауман
Сучасні уряди перебувають під подвійним тиском, каже Зигмунт Бауман. Фото: varianty.net

Глобалізація - це багатовимірний процес, каже в інтерв'ю журналу "Країна" польсько-британський соцілог Зигмунт Бауман.

"Але багатовимірність створює базисну проблему. В сучасному світі відбувається розлучення між владою та політикою. Влада - це можливість діяти. Політика - це можливість прийняти рішення, які треба зробити. Влада - це двигун, а політика - руль. З кожним роком реальна влада, яка стає здатною на щось впливати, втрачає політичну легітимність. Головним чином це великий фінансовий капітал. Він може рухатись по світу так, як забажає. Йому не треба вибори чи політики. З іншого боку, парламенти можуть вирішувати що хочуть, але якщо це не сподобається дійсній владі - капітал піде з країни. Зараз це можна зробити за лічені години навіть через ноутбук чи смартфон", - зазначив Бауман.

На його думку, сучасні уряди перебувають під подвійним тиском.

"З одного боку, є тиск виборця. До нього треба прислуховуватись, бо він обирає владу. З іншого боку - треба слухати біржі та олігархів. Саме там вирішують можна робити якісь різки політичні кроки чи ні. Це подвійний тиск між власним населення та глобальним капіталом. В результаті політична партія, яка знаходиться в опозиції, як правило, кидається у відвертий популізм. Але як тільки вони стають владою - вони не можуть тримати свої обіцянки навіть при бажанні, бо їм бракує реальної влади", - наголосив Бауман.

Теперішня молодь, каже соціолог, відчуває цей процес дуже боляче.

"Половина випусків вищих навчальних закладів у світі шукають і не знаходять роботу протягом року. Фактично половина з них виходить з університету безробітними. У всіх країнах світу продукують "випадкові люди". Теоретично, суспільству було краще, щоб ці люди зникли", - розповів Бауман.

За його словами, невідповідність політики та влади - головна проблема ХХІ століття.

"Треба підняти рівень локальної політики до рівня глобальної влади. В іншому разі нас чекає поглиблення глобальної нестабільності" - резюмував він.

Більше читайте в журналі "Країна"

Зараз ви читаєте новину «Глобалізація розлучила політику та владу - соцілог Зигмунт Бауман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути