вівторок, 17 вересня 2013 16:02

Газовий договір Тимошенко – головний козир Росії в спробі перешкодити євроінтеграції України

Газовий договір Тимошенко – головний козир Росії в спробі перешкодити євроінтеграції України

Головним козирем Росії в спробі перешкодити євроінтергації України може стати "спадщина Тимошенко", зокрема газові домовленості, підписані в 2009 році. Таку думку висловив політолог Кость Бондаренко.

"Не можна недооцінювати можливості Росії вплинути на процес інтеграції України з Євросоюзом. У Путіна є багато козирів для того, щоб ускладнити цей процес. І головний козир, вважаю, – газові домовленості Тимошенко. Вони серйозно прив'язали Україну до Росії, і, незважаючи на всі зусилля, яких Янукович доклав за останніх років, зняти з енергетичного гачка Україну поки що не вдається", – зазначив Кость Бондаренко.

Коментуючи слова Юлії Тимошенко в інтерв'ю "Українській правді" про те, що перехід на ринкові ціни забезпечив енергонезалежність України, Кость Бондаренко зазначив, що "сьогодні енергонезалежність досягається не завдяки, а всупереч домовленостям". "Юлія Володимирівна сьогодні може говорити все що завгодно. Але московські домовленості підписані абсолютно і виключно в інтересах Росії й особистих інтересах Тимошенко. Екс-прем'єр не згадує про це, але ж крім залежності власне від російського газу, від якої Україна повільно, але позбувається, договір Тимошенко – Путіна оформив фінансову залежність України за недобір газу".

"Минулого року Росія загрожувала подати позов на сім мільярдів доларів за недобір. Цьогоріч буде аналогічна або більша сума, яку Росія може пред'явити нашій державі. І не виключаю, Путін скористається можливостями, наданими свого часу Юлією Володимирівною. Це буде зроблено, скоріше, вже після підписання Україною договору про Асоціацію з ЄС – просто тому, що в Росії не сприйняли всерйоз наших європерспектив і втратили час. Але, повторюю, в якості "зброї відплати" договір Тимошенко може бути використаний", – сказав Кость Бондаренко.

"Тимошенко взагалі зробила багато для того, щоб повернути Україну в орбіту впливу Росії. На щастя, також багато чого зробити вона не встигла. Тому сьогодні питання євроінтеграції розглядається не в теоретичній площині, а в практичній", – зауважив експерт.

 

Зараз ви читаєте новину «Газовий договір Тимошенко – головний козир Росії в спробі перешкодити євроінтеграції України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути