понеділок, 20 січня 2014 19:35

"Фашистів геть!" - кричали друзі кримінального авторитета у Донецьку, ламаючи державні прапори
38

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Вчора, 19 січня бригада тітушок прибула на донецький Євромайдан на 10 машинах і 2 мікроавтобусах. Спортсменам протистояли близько 300 активістів євромайдану - включаючи жінок і людей похилого віку.

На неділю євромайданівцями анонсувалися дві акції. З 10.00 до 12 - автомобільний пікет біля донецької резиденції Януковичей - в селищі Калинкино, де розташовані володіння дружини і синів президента. А о 12.00 повинна була початися акція протесту проти поліцейських законів, які схвалив президент.

Близько 09.30. горлівці заблокували усі виїзди євромайданівцям з б. Шевченко, де відбувався збір учасників.

Як пояснили організаторові автопробігу Єгору Фирсову в ДАІ, усі блокуючі машини зламалися, а у деяких закінчився бензин. Але складати протоколи співробітники автоінспекції, що були присутніми на місці, почали лише в районі 15.00, коли ці авто стали заважати виїзду комунальної техніки.

Заблокувавши виїзди, спортсмени оточили активістів. Вони повідомили, що є жителями Донецька які йшли повз і випадково помітили акцію по дорозі з церкви.

Особливо активний був кавказець, в якому пізнали голову Донецької обласної організації Союзу вірмен України Гагика Агавеляна. Він став називати журналістів "голубими" і проганяти з акції.

Супутники Агавеляна вступили в дискусію, захищаючи політику Януковича.

- Правильно Луценко голову розбили, він провокував, - заявив Агавелян.

Його прибічники відмітили, що Тетяну Чорновол і Юрія Луценка побили заслужено, але потрібно ще й відправити обох до тюрми.

До 12.00 у пам'ятника Шевченка почали збиратися протестуючі. У їх рядах розосередилися титушки, нишком завдаючи ударів та погрожуючи. "Банду геть!", "Азаров, Янукович, нари будуть поруч!" - скандували активісти.

Студенти прийшли на євромайдан в медичних та карнавальних масках. На одяг приклеїли нашивки, імітуючі тюремні з номером закону "3879". Група молодих людей розтягнула гасло "Епідемія диктатури".

Одночасно з протилежного боку до пам'ятника підійшла колона "свободівців", проголошуючи "Смерть ворогам!". Спортсмени зустріли їх криками "Фашистів геть!". Після чого зав'язалася колотнеча. Титушки стали виривати і ламати прапори, розбили мегафон. Сторони разбороняла міліція.

-Мені подобається дух свободи, братерства, рівноправ'я, яким просякнуті учасники євромайдану, як в Києві, так і в Донецьку. Я був в молитовних наметах греко-католиків і православних на столичному майдані. Привітав вірян, сказав, що як мусульманин всіляко підтримую греко-католицьку церкву, яка отримала дивне попередження державних органів. Зараз відбувається єднання людей різних поглядів, різних народів і різних конфесій на загальнолюдських цінностях. Ніхто не хоче жити у безправ'ї та деспотії. Мені важливо не стояти осторонь, - розповів Gazeta.ua Саид Ісмагілов, муфтій духовного управління мусульман України, який прийшов до донецького євромайдану.

Взяли участь в акції і представники Громадської коаліції Донеччини за громадянські свободи. Вони зачитали звернення представників більш ніж 20 громадських організацій: "Вважаємо ухвалення Закону № 3879 спробою залякати суспільство. Ухвалені закони обкреслили основного ворога нинішньої влади - вільних людей. Поліцейські закони мають мету піддати терору усіх, хто має власну думку та сміливість. Президент України особисто засвідчив згоду із забороною мирних протестів, цензурою, розгортанням державної боротьби з новопризначеними "ворогами народу". Закликаємо владу зупинитися, не штовхати країну до громадянської війни. Закликаємо усіх людей до активного захисту своїх конституційних прав. Вимагаємо і від влади, і від опозиції знайти компроміс відносно повернення в конституційне поле. Звертаємося до ОБСЄ і Ради Європи із закликом рішуче вимагати від української влади дотримання міжнародних зобов'язань по захисту демократичних прав і громадянських свобод".

Титушки свистіли у свистки, заглушаючи виступи. Неодноразово уривалися в ряди активістів з криками: "Геть фашистів!". На що мітингуючі відповідали гаслами: "Титушки фашисти!", "Влада - ганьба Донбасу!". Під час однієї з колотнеч активісти зібрали дрібні гроші в шапку і висипали їх на голови титушок.

Спортсменами керували горлівські підприємці Гагик Агавелян і Едуард Полепкин. Перший віддавав накази титушкам. А бізнесмен Едуард Полепкин своїми руками ламав національні прапори і заважав роботі журналістів.

Чільника вірмен вважають в Горлівці людиною віце президента федерації боксу Горлівки Армена Саркисяна. А горлівський підприємець Полепкин в ефірі місцевого телеканалу розповідав про те, що Саркисян його партнер по бізнесу.

Саркисяна жителі називають "смотрящим" в Горлівці. За інформацією тамтешніх журналістів він близько знайомий з другом і земляком Януковича Юрієм Іванющенко.

Саркисян не жаліє фінансів на підтримку спортсменів і під час турнірів любить позувати з нардепами від ПР. Він є власником двох інтернет-сайтів в місті. У його виданні працює й журналіст Олексій Петров, який так само був присутнім в Донецьку. В цьому чоловікові євромайданівці впізнали людину, що вчинила напередодні спробу грабіжу. В суботу, в Горлівці уперше відбувся свій євромайдан. Підтримати горлівців приїхали й активісти з Донецька. Петров під час акції вихопив телефон у активіста і поклав собі в кишеню. Після того, як очевидці покликали міліцію, він спробував зламати мобілку, а потім був вимушений її віддати.

Після закінчення заходу Гагик Агавелян і Едуард Полепкін організовано розселися в "зламані" машини. Агавелян поїхав на чорному мерседесі, який перешкоджав руху транспорту впродовж більше 5 годин. А загін пересічних титушок відправився пішки на ринок, де їх чекали автобуси.

- Багатьох хлопців, які тут були, знаю особисто. Набожних серед них є мало. Вони прийшли сюди з апаратами районних штабів ПР. Керівництво зараз в тіні, але це усе організовано Партією регіонів - це очевидно. Мета – дискредитація євромайдану. Намагаються виставити людей, які тут збираються, фашистами, але роблять це незграбно, грубо, підігріваючи інтерес, - прокоментував для Gazeta.ua політтехнолог Роман Лягін, що був присутнім на місці подій. У ЗМІ його чаcто називаю "штатним провокатором ПР". Але тиждень тому Лягін заявив журналістам, що відмовився виконати замовлення Олексія Грановського (керівника міського осередку Партії регіонів в Донецьку) на формування груп для атак міліційних нарядів в Києві.

Зараз ви читаєте новину «"Фашистів геть!" - кричали друзі кримінального авторитета у Донецьку, ламаючи державні прапори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути