середа, 17 лютого 2016 19:34

Євросоюзу стало не до України - політолог

"Європа сьогодні не готова розглядати інтеграцію України навіть у віддаленій перспективі", – переконаний директор фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко. Таку думку він озвучив у своїй доповіді в рамках конференції "Україна і ЄС в 2016 році: чому ми більше не потрібні Європі?".

За словами експерта, показовим стало переведення рівня дискусії з обговорення євроінтеграційних перспектив України на рівень питання лібералізації візового режиму. В останньому ж Бондаренко бачить ряд ознак згортання євроінтеграції України.

– По-перше, розширення Євросоюзу на сьогоднішній день застопорилося, – говорить він. – У грудні 2013-го від вступу в ЄС відмовилася Ісландія – найпідготовленіша до євроінтеграції країна.

У 2014-му глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер прямо заявив, що в найближчі п'ять років розширення Євросоюзу не планується.

Другим негативним сигналом для України експерт вважає дезінтеграційні процеси всередині ЄС. Наприклад, у 2017 році намічений референдум про доцільність перебування в ЄС Великої Британії.

– Під сумнів поставлено перебування в Єврозоні й самому Євросоюзі Греції, погрози виходу з ЄС звучать з вуст чеських і угорських політиків, – перераховує політолог.

Третім у числі негативних чинників Бондаренко називає зростання популярності "євроскептиків" у країнах Союзу. А крім того, на його думку, загострюється протистояння по лінії Європа – США і активізується робота "друзів Росії" в Європі.

 

– "Українська криза" призвела до порушення традиційних балансів у Європі та змусила ЄС качнутися у бік США, – вважає експерт. – Звичайно, європейські лідери типу Меркель або Олланда не в захваті від подібної перспективи. Сьогодні у Ангели Меркель і Франсуа Олланда – немало критиків саме через їхні капітуляції перед Обамою. Існує вірогідність перемоги на чергових виборах у Німеччині та Франції прибічників зближення з Росією. Як мінімум, нинішня влада буде вимушена враховувати позицію своїх опонентів.

Не забув Бондаренко і про недавні проблеми Євросоюзу, що виникли у зв'язку з напливом біженців з арабських країн.

– Сьогодні Україна з її проблемами розглядається як держава, що також несе потенційну підвищену міграційну загрозу, – вважає він. – І завдання для Європи – це не "інтегрувати Україну" і не розкривати свої двері перед Україною. Завдання Європи – відкрити двері до України – в односторонньому порядку і з метою направити в країну надлишок мігрантів.

На думку експерта, для України все це означає, що її вступ до ЄС не відбудеться не лише в найближчих п'ять, але й у десять-п'ятнадцять років.

– Сам процес інтеграції досить складний і залежить від безлічі бюрократичних перешкод і тяганини, якою славиться Брюссель. Обіцянки Петра Порошенка щодо того, що Україна в найближчу п'ятирічку стане повноправним членом ЄС, вже підкориговані: через п'ять років ми зможемо лише подати заявку на членство. Україна демонструє політику, яка викликає роздратування в Європі, і все далі віддаляється від європейських цінностей.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюзу стало не до України - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути