Ексклюзиви
понеділок, 23 вересня 2013 19:55

ЄС заплющить очі на недореформованість, аби лише звільнили Тимошенко - політолог

ЄС заплющить очі на недореформованість, аби лише звільнили Тимошенко - політолог
Олексій Гарань Фото: dif.org.ua

Якщо ув'язнену екс-прем'єрку Юлію Тимошенко випустять, Євросоюз підпише з Україною Угоду про асоціацію, навіть якщо будуть неповністю виконані інші домовленості. Про це у коментарі Gazeta.ua заявив професор політології НаУКМА Олексій Гарань.

"Ми близькі до підписання угоди як ніколи. Тимошенко - це вирішення того питання, яке одразу ж змінить всі застереження. Це кардинально змінить психологічну атмосферу у стосунках. Бо продемонструвати ЄС, що ми виконуємо реформу судової, виборчої системи - набагато легше. Якщо Тимошенко випустять, ЄС навіть заплющить очі на те, чи реформована судова система, чи прийнятий новий закон про прокуратуру. З точки зору логіки і раціональних інтересів, у Януковича немає перешкод для того, щоб випустити Тимошенко. Людям з його оточення треба пояснювати, що це буде не ознака слабкості Януковича як політика, а ознака сили", - сказав Гарань.

Він нагадав, що Янукович обіцяв вирішити проблему з Тимошенко два роки тому, потім рік тому. Нещодавно він те ж саме повторив у телеінтерв'ю, сказавши, "ми виконаємо всі умови". А європейські політики, дипломати звикли довіряти. У цьому відмінність між ЄС і Росією. Європа чітко каже, що хоче, а Росія обіцяє, що все буде добре, а потім змінює свою позицію.

"Колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський сказав, що йдеться про відправлення Тимошенко на лікування. Європейський союз не каже: скасуйте рішення суду. Просто Тимошенко має виїхати з в'язниці, де вона зараз перебуває. У якому статусі - це питання техніки, нехай міркують юристи Януковича. Як на мене, найпростіше було б помилувати. Це гуманний жест і компромісний варіант, вигідний Януковичу: мовляв, помилував свого політичного супротивника. До того ж помилування - не погашає судимість", - відмітив Гарань.

Політолог зазначив, на питання, чи буде Тимошенко мати судимість, остаточну відповідь дасть Європейського суду з прав людини. Нині очікується друге рішення по справі Тимошенко. І там буде стояти питання про те, чи був український суд над нею справедливим. Якщо в ЄС встановлять несправедливість, це, зрештою, призведе до скасування судимості.

Зараз ви читаєте новину «ЄС заплющить очі на недореформованість, аби лише звільнили Тимошенко - політолог ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути