четвер, 30 січня 2014 18:52

Експерт проаналізував прем'єрство Азарова: "Запам'ятався непослідовністю і відсутністю стратегії"

Експерт проаналізував прем'єрство Азарова: "Запам'ятався непослідовністю і відсутністю стратегії"
Микола Азаров. Фото: argumentua.com

Екс-прем'єр-міністр Микола Азаров запам'ятався занадто не послідовною роботою і відсутністю стратегії.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів економіст Олександр Кірш, аналізуючи роботу очільника уряду за 3 роки і десять місяців.

"За Азарова економіка і зовнішня політика працювала в ручному режимі. Було розбазарювання золотовалютного резерву. Вичерпались запаси на "чорний день". Витрачали наче перед виборами. Штучно тримався курсу гривні. Через це неможливо взяти кредит у банку. Вигідно гроші  вкладати на депозит. Все зроблено для того, щоб гроші вимивалися з економіки і йшли на депозити. Замість того, щоб йшли на кредити для виробництва. Курс міг би бути 10-12 гривень за долар. Завищений курс гривні погіршує можливості для експорту і полегшує імпорт", - розповів експерт.

Кірш зазначив, що за прем'єрства Азарова вести бізнес в країні - не вигідно: "Став неможливим експорт і з'явилося велика кількість імпорту. Просувати наші товари за кордон є дуже складно. Нашому виробникові працювати не вигідно. Не було нічого зроблено, щоб зменшити корупцію. Через це не йшли інвестори. Досить варварські умови оподаткування. Ніхто не дотримується законів. Податкова просить заплатити наперед".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Євромайдані готуються зустріти кілька сотень провокаторів з Криму

Економіст вважає, що Азаров керувався вирішенням проблем на певний час.

"Україна взяла 15 мільярдів доларів кредиту в Росії, стільки ж хочуть взяти у Міжнародного валютного фонду. Це гроші - щоб залатати дірки, а не розвинути виробництво. Це перекладення проблем на майбутнє - треба ж буде все повертати. Позицією вирішити хвилинні проблеми керуються тимчасові люди. Азарову було важливо урвати побільше грошей і втекти", - зауважив він.

Експерт підкреслив, що за нинішніх умов очолити уряд найкраще бізнесмену Петру Порошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Політолог: Янукович міг втратити половину "регіоналів"

"Арбузов здатен на якийсь час стати прем'єром. Він більш орієнтований на Європу і як економіст, і як політик. Має банківський досвід. Може йти наперекір. За неправильних вказівок президента зможе м'яко їх ігнорувати і замінювати іншими. Арбузов - це крок вперед. Проте він пов'язаний з "сім'єю". Тому об'єктивно Порошенко краще. Його сприймає і опозиція, і Партія регіонів. Він має досвід управління. Двічі був міністром. Знає зсередини проблеми бізнесу", - розповів Кірш.

Зараз ви читаєте новину «Експерт проаналізував прем'єрство Азарова: "Запам'ятався непослідовністю і відсутністю стратегії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути